Власник «радіоактивного» екскаватора прийшов на адмінкомісію Кропивницького з адвокатом

11:26
2376
views
Ігор Тюрін - другий зліва

Засідання адміністративної комісії міськради Кропивницького щодо розкопування радіоактивних відходів у місті перенесли на прохання адвоката власника екскаватора Ігоря Тюріна (головного інженера КП «Універсал-2005»).

Відповідне клопотання захисник Тюріна озвучив на засіданні сьогодні, 15 серпня, передає кореспондент «УЦ».

Адвокат послався на норми адміністративного кодексу, які дозволяють отримати час на ознайомлення з матеріалами. «Ми хочемо одержати оригінал протоколу, оскільки копію прочитати неможливо», – сказав він.

Його підзахисний Ігор Тюрін спілкуватися з журналістами відмовився. «Я не хочу бути публічною особою», – заявив головний інженер.

Відомо, що екскаватор – його приватна власність. У поясненні до адміністративного протоколу Тюрін зазначив, що надав його в оренду невідомій особі, знаходячись при цьому на морському відпочинку в Кирилівці.

Координатор «чорних» розкопок Євген Жолобов на засідання комісії не прибув. «Повідомлення з пошти про те, що він отримав повістку, поки не надійшло», – пояснив керівник міської спецінспекції Андрій Максюта.

Максюта також розповів, що за фактом проведення розкопок правоохоронці порушили кримінальну справу. «Слідство триває. Що ж стосується адміністративного покарання, то власнику екскаватора загрожує штраф від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян – від 340 до 1360 гривень», – зазначив він.

Скільки коштує робота адвоката Ігоря Тюріна, наразі невідомо. В Інтернеті розцінки коливаються від 400 гривень за годину й більше, однак частіше ціна вказується як «договірна». Також існує практика укладання договорів про юридичні послуги на довготривалий строк.

Нагадаємо, 13 липня 2017 року «чорні археологи» добували за допомогою екскаватора метал на території Веселівського родовища у Кропивницькому, де закопані радіоактивні відходи.

Пізніше заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Олексій Гненний запевнив, що радіаційний фон у Кропивницькому та на його околицях перебуває у межах норми.

За даними керівника міської спецінспекції Андрія Максюти, розкопками займалися п’ятеро мешканців Кропивницького зі зв’язками в різних відомствах: «Батько одного з ділків-організаторів очолює обласне управління однієї з державних установ, ще один ділок працює одним з керівників комунального підприємства міської ради, ще один ділок з цього квінтету має зв’язки у правоохоронних органах».