У Петрове та Долинську – з турботою…

14:43
1250
views

29 березня голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко відвідав з робочим візитом Петрівський і Долинський райони, де перевірив якість ремонтних робіт в закладах охорони здоров’я та освіти, а також взяв участь у вирішенні конфліктної ситуації навколо дитячого садочка в місті Долинська.

Почнемо з Долинської, хоча в плані робочої поїздки губернатора вона була після Петрового. Погодьтеся, не кожного дня голова обласної державної адміністрації приїздить у район, щоб особисто розібратися в конфліктній ситуації, для чого в кабінеті голови районної державної адміністрації була скликана нарада за участю колективу дитсадка, батьківського комітету, керівників і фахівців профільних управлінь районного та обласного рівня та керівництва міської ради.

Нагадаємо, що конфлікт виник навколо намагання міської влади оптимізувати дитячий садочок №2 «Івушка» начебто через відсутність коштів. Мама вихованця дитсадка Анна Лиходій розповіла, що міський голова пропонувала батькам або перевести дітей в інший дитсадок, або… самим платити заробітну плату вихователям, причому батьки, як і мешканці цього району міста, виступають категорично проти закриття дитсадка. Вислухав губернатор і позицію голови Долинської райдержадміністрації Сергія Омельченка, який повідомив, що закривати цей дошкільний заклад недоцільно, бо до найближчого садочку – аж три кілометри, два залізничних переїзди плюс, вірніше мінус – відсутнє пасажирське транспортне сполучення. В разі відмови міської влади дофінансовувати «Івушку» районна адміністрація та районна рада знайдуть три з лишком мільйони гривень і закриють проблему.

Здавалося б, справу було залагоджено достатньо просто, але насправді не все так просто, оскільки голова міської ради Віра Тернавська на нараду, ініційовану губернатором, просто… не з’явилася!

Сергій Кузьменко запевнив батьків і мешканців мікрорайону, що закриття дитсадочків іде врозріз з політикою керівництва держави: «Я хочу, щоб всі почули – держава ніколи не дозволить закривати дитячий садочок. У мене немає упередженого ставлення до керівництва органу місцевого самоврядування, яке обрали люди, але незрозуміло, чому голова сама не пояснила позицію? Я здивований, що міський голова не знайшла можливості зустрітися з головою облдержадміністрації».

На наше запитання телефоном про причини відсутності на нараді Віра Василівна охоче повідомила в стилі «я не така», тобто телефоном журналістам нічого розповідати не буде, оскільки має негативний досвід спілкування з нашими колегами, які начебто спотворили її слова, але особисто зустрітися може, правда, лише «під диктофон». На мою пропозицію поспілкуватися під диктофон в телефонному режимі міський голова Долинської відповіла відмовою. До речі, батьки вихованців дитсадка чомусь не змогли потрапити на прийом і до депутата обласної ради від цього виборчого округу, а саме Валерія Кальченка, який в інших випадках завжди намагається вирішувати з обласною владою проблемні питання своїх виборців, але головне – що дитячий садок не закриють.

Губернатор побував і в ЗОШ № 3 – Долинській гімназії, де ознайомився з ходом навчального процесу, чим залишився задоволеним, особливо тим, що тут нарешті відремонтували покрівлю. Тепер в класах чисто й сухо, окрім всього, з минулого року цей навчальний заклад став опорною школою, в якій навчаються учні старших класів з Варварівської, Марфівської та Богданівської філій, що не лише збільшило кількість учнів в гімназії до 850, але й покращило якість підготовки учнів сільських шкіл до незалежного зовнішнього оцінювання. Однак в ході спілкування губернатора з учнями та колективом з’ясувалося, що потребують нагального ремонту підлоги двох спортивних залів, де неможливо проводити заняття. Голова РДА доповів, що кошти в сумі 600 тисяч гривень вже виділено з районного бюджету і ще до випускного старшокласники матимуть можливість випробувати ремонт на міцність. Сергій Кузьменко пообіцяв приїхати й не лише привітати випуск­ників, але й перевірити обіцянку керівництва району.

А от починалася цього дня робоча поїздка з виключно позитивних вражень, які журналісти отримали разом з Сергієм Кузьменком в комунальному закладі «Петрівська районна центральна лікарня», де було закінчено капітальний ремонт кількох відділень. Дійсно, це справляє враження, тому що в лікарні не просто зробили ремонт, який ми звикли називати «євро», але зробили це з душею. Скажімо, в пологовому відділенні кожна палата пофарбована в свій, теплий і спокійний колір, а нові ліжка та постільна білизна і взагалі виглядають «по-багатому», такі вони розкішні й гарні. В дитячому відділенні біля кожної палати на стіні намальовані веселі звірята, щоб маленьким пацієнтам було зручно орієнтуватися.

Такі ремонти проведені і в терапевтичному, і в інфекційному відділеннях, відремонтовано і харчоблок, закуплено нове обладнання, причому у відділеннях створені можливості для мам готувати для дітей і власну їжу, хоча пацієнти задоволені і лікарнянською кухнею. Зрозуміло, що такі ремонти дорогого варті і в прямому, і в переносному сенсі. Наприклад, сюди вже їдуть лікуватися мешканці з сусідньої області. Сергій Кузьменко подякував колективу лікарні за зусилля, спрямовані на залучення інвестицій, а будівельників – за високу якість робіт і висловив сподівання, що цей досвід буде поширено і в інших районах області.