Роман Безсмертний: сьогодні Україною керує «бур’ян»

14:16
2991
views

Українська держава паразитує на людях і має бути перезаснована, тарифи ростуть через монополізм і корупцію, щоб приблизити настання миру, треба вести прямі переговори з Росією та прийняти закон про зброю, вважає один з авторів діючої Конституції, політик і дипломат Роман Безсмертний.

Роман Безсмертний був парламентарем чотирьох скликань, послом у Білорусі та учасником Мінського процесу в 2015-2016 рр. В 2018-му заявив, що «стомився підносити патрони тим, хто не вміє стріляти», і оголосив, що балотуватиметься в президенти і не співпрацюватиме ні з Порошенком, ні з Тимошенко.

 

«Якої ми хочемо України»

Замість того, щоб розвішувати власні портрети вздовж доріг і проводити презентації в Києві для телекартинки, Роман Безсмертний їздить країною та годинами спілкується з людьми. Цікаво вже тому, що незвично, – на зустрічі з Безсмертним у Кропивницькому минулого тижня зібрався небувалий аншлаг.

– Будь-яка політика має бути замовлена. Люди голосують, тому що хочуть певних змін. Але для того, щоб ця позиція була, її треба з суспільством проговорити. Бо в іншому випадку це емоційний, а не свідомий вибір, – вважає Безсмертний, зазначаючи, що у фразі «Якої ми хочемо України» важливі всі слова. – Ми продовжуємо формувати відповідь «якої», усвідомлювати, хто такі «ми», і домовляємося один з одним на рахунок «хочемо». Дуже важливо, щоб це була наша спільна програма.

Дослідження держав і суспільств усього європейського регіону, яке проводилось в останні два роки, поставило Україні, за словами Романа Безсмертного, унікальний і небезпечний діагноз: майже повний розрив між людиною й державою.

– Українець не відчуває потреби в державі, а держава дивиться на людину як на об’єкт свого паразитування. Ми живемо в суспільстві, де модно бути митником, фіскалом. Ви не знайдете аналогу в Європі такій ментальності. Тому що в здоровій державі модно бути вченим, вчителем, лікарем, – зазначає політик.

На його думку, Україна вражена «державною інституційною дряхлістю», саме тому армія досі воює за допомогою волонтерів, а на Майдані люди вели за собою лідерів, а не лідери людей.

– Суспільство випереджає в розвитку державу, а держава інституційно настільки законсервована, що навіть обслужити наявні потреби людини не може. Якщо ви візьмете Конституцію України, полистаєте, то там менше третини – права людини, і більше двох третин – система держави і влади. Потрібна нова Конституція, яка фактично перезаснує державу, – каже Безсмертний.

 

Зміни

У новій Конституції, на його думку, 90% мають займати права людини, а державні механізми потрібно виписати декількома головними абзацами, все решта прописати в законах. Україна, як і будь-яка держава, весь час трансформується, систему треба постійно змінювати, щоб вона працювала на користь людини.

– Зрозуміло, що Україні прийдеться проходити перехідний період, міняти інститути влади. Новообраному президенту доведеться взяти відповідальність на себе за цей перехідний період – на два, три роки. На перехідний етап треба запроваджувати Конституційний акт, який має бути узгоджений із суспільством. Якщо не відбудеться перезаснування через нову Конституцію, то напруга між суспільством і державою приведе країну до чергової революції, – прогнозує політик.

У розумінні того, чому кардинальні зміни назріли, на думку Безсмертного, не треба заглиблюватись занадто глибоко – достатньо хоча б «по верхах» порівняти, як держава взаємодіє з громадянами в Україні та сусідніх Польщі, Румунії, Угорщині.

Наразі українська політика – це бійка, сварка, інтелектуальна імпотентність та шоу замість відповідей на питання управління державою та пошуку шляхів вирішення існуючих проблем.

– Зник політичний істеблішмент, який спирався на цінності. А з’явилася сірість, яка апелює до шоу, до солодких обіцянок, брехні, популізму, – наголошує Безсмертний. – Коли забулися десять заповідей будівника комунізму й не вивчилися десять заповідей Христа – виріс «бур’ян», який сьогодні керує Україною.

 

Війна та безпека

Окрім конституційних і ціннісних орієнтирів для масштабних змін, політик пропонує й низку рецептів для вирішення конкретних питань, зокрема стосовно війни на сході, яка просто так не припиниться.

– Де сьогодні Сєнцов, де Клих, де Карпюк? У 2015 році говорили, що наших ув’язнених там 8, потім 12, потім 35. Скільки їх там насправді, ніхто не знає. З ким треба на цю тему говорити? З Кремлем. Зброя та боєприпаси завозяться з Росії, наші військовополонені там. До двох проблемних точок – Криму та Донбасу – додається третя: Азов. Питання: що буде четвертим? Якщо ми це усвідомлюємо, то потрібно починати двосторонні переговори з Росією. Світова спільнота здатна схилити Путіна до такого формату, але наповнити їх конкретним змістом має сама Україна. Звісно, спиратися дипломатичні аргументи мають на сильну армію, – говорить Безсмертний.

Він приводить такі цифри та факти: на сьогодні через бойові дії пройшло вже більше 300 тисяч українців, на руках у людей – близько 5-6 мільйонів одиниць нелегальної зброї. Необхідно приймати закон про зброю, запроваджувати її цивілізований обіг та обліковувати ту нелегальну зброю, що є на руках. Також наявність закону про зброю спростить і вирішення іншого нагального питання – створення територіальної оборони, яка може не тільки допомагати армії, але й сприяти в захисті громадського порядку. Зокрема – протидією рейдерським нападам на фермерські господарства, за кількістю яких Кіровоградщина сьогодні – національний лідер.

 

Гроші

У людей на мирній території – своя війна, в першу чергу з цінами та комунальними тарифами. Їхнє зростання – також наслідок інституціональної дряхлості та корупції.

– Сьогодні Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг – це не майданчик для діалогу між постачальниками послуг і споживачами, як це мало би бути. Це – кишеньковий орган монополістів, який включає в тарифи і корупційну складову, і премії чиновникам, і машини класу люкс, і Мальдіви на Новий рік. Лише демонополізація створює конкуренцію, і тоді тарифи стають обгрунтованими.

Коментуючи проект держбюджету на 2019 рік, Безсмертний зауважив:

– На трильйон доходу 400 мільярдів – це борги, 280 – армія, 180 – медицина, решта – на все інше. І ще дотація Пенсійному фонду, по-моєму, 90 мільярдів. Це швах. На місці уряду потрібно йти на технічний дефолт. Під цей технічний дефолт брати ресурс, реструктурувати та списати частину боргу. Ми маємо на це право: сьогодні Україна прикриває всю Європу від агресії. Змусити нас виплатити 400 мільярдів боргів – це убити того, хто захищає Європу. Так треба ставити питання. Але в уряді чомусь його так не ставлять, а надають перевагу тому, щоб «дожимати» людей тарифами.

Володимир Ханін.