«Екостайл»: робота за «мирним» графіком

10:57
911
views
Фото Ігоря Демчука, «УЦ».

Як не банально це звучить, але війна внесла значні корективи в наше повсякденне життя. Ми майже пристосовуємося до змін, з розумінням ставимося до тимчасових незручностей, пробачаємо недоробки деяких комунальних структур. А ось до чого мінімум претензій, так це до роботи ТОВ «Екостайл». Сміття вивозиться регулярно, незважаючи на сирени. По руху сміттєвозів можна звіряти годинники.

Декому здавалося, що «Еко­стайл» «виб’ється з графіку» одним з перших. Воно було б зрозуміло, у деякій мірі виправдано, але підприємство стабільно працює за усталеним «мирним» графіком. Про роботу підприємства під час війни ми поговорили з його керівницею Оленою Домбровською.

З’ясувалося наступне. Два роки тому по місту працювало п’ять машин, що вивозять сміття. Сьогодні – вісім та три ЗІЛи. Усі працюють за чітким графіком. (Для порівняння: австрійське місто Клагенфурт з населенням 100 тисяч обслуговує 21 сміттєвоз). «На початку війни ми змінили графік, логістику, – говорить Олена Вікторівна. – Відмінили рух машин у нічний час. Але зрозуміли, що не можемо впоратися. Тому повернулися до нічних маршрутів. До того ж вдень місто прибрати неможливо через автомобілі городян, які ускладнюють під’їзд до сміттєвих майданчиків».

Крім того, що в країні війна, на підприємстві вистачає своїх проблем. Наприклад, вийшов з ладу компактор (ущільнювач сміття, каток з шипами), який працює на полігоні. Ремонт (заміна 160-ти шипів) вартував мільйон гривень. А ще заміна пошкоджених баків, поточні ремонти техніки, заробітні плати, податки… І підприємство працює. Звідки фінансові ресурси? В ідеалі це повинна бути своєчасна сплата городян за вивіз сміття.

Як населення Кропивницького та юридичні особи платять за послугу з вивезення сміття? Можливо, вас це здивує, можливо, вразить або образить, але в червні плата склала всього 36 відсотків. Борг кропивничан (тільки фізичних осіб) за останній рік склав майже 17 мільйонів гривень! У середньому це 185 гривень за рік на одного боржника. А 33 тисячі містян взагалі не вважають за свій обов’язок сплачувати. І це в місті, де сміття не накопичується, у спеку не смердить, навіть стихійні звалища вчасно прибираються. Соромно, земляки…

Достукатися до мешканців багатоповерхівок не те що складно, а неможливо. «Екостайл», на відміну від інших підприємств ЖКГ, не може «відключити» надавання своєї послуги (воду, світло, тепло). Сподівання тільки на відповідальність, свідомість. А от з приватним сектором розмовляють відповідно. Є за певною адресою заборгованість – сміттєвоз там не зупиняється, не забирає мішки з відходами. Те саме стосується бюджетних установ. Думайте, обирайте між брудом, антисанітарією й чистотою.

«Ми намагаємося працювати без перебоїв, розуміючи важливість нашої діяльності, – зазначила Олена Домбровська. – Але розраховуємо на взаємне порозуміння. Хочеться, щоб на нашу відповідальність відгукувалися такою ж відповідальністю. Важко сьогодні всім. Ми не скаржимося, не шукаємо виправдань, усе розуміємо. Того ж очікуємо від тих, кому безперебійно надаємо свої послуги. Послуги наші, а результат загальний, суспільний, екологічно важливий».