Олександрія: у нових умовах

10:56
509
views

28 липня, в День хрещення Київської Русі-України олександрійці відзначили День Української Державності. З нагоди свята міський голова Сергій Кузьменко зазначив, що ми мали б святкувати подію, але: «Саме зараз наша ідентичність і самобутність випробовуються сусідньою імперією на міцність. Саме зараз ми маємо довести, що ми єдиний народ і згуртована нація, яка має власну історію і культуру».

 

Дійсність вимагає організації навчання в непростих умовах, пошук нових форм і методик, і Олександрія показує, як це робиться. Місцева школа № 19, єдина в області, увійшла в число 50 шкіл України, де дітей 1 – 4 класів навчатимуть за оновленою програмою інформатики. Це урядовий пілотний проєкт, який покликаний впровадити сучасні технології в освітній процес.

У нових умовах змушена працювати й торговельна галузь, працівники якої відзначали своє професійне свято 31 липня. Торгівля завжди була рушієм економіки, про що й зазначив мер міста в своєму привітанні: «Не є таємницею, що саме торгівля вважається однією з найбільш перспективних та інвестиційно привабливих галузей економіки.

Нині, у ці складні для країни часи, ви, як і наші захисники, тримаєте свій фронт. Від вашої роботи залежать стабільність, продовольча безпека, зручність і комфорт не лише громади. Ваша праця сьогодні – це важливий елемент у стійкості та процвітанні всієї держави».

Про те, що олександрійська торгівля й харчова промисловість перебувають в активному пошуку партнерів і ринків збуту, свідчить бажання підприємств взяти участь у виставці – форумі харчової промисловості RIGA FOOD 2022, яка пройде в Латвійській Республіці у вересні. У ній візьмуть участь 4 олександрійських підприємства, відомі під торговими марками «ЗАЙ­КА», «Квітка» та BEE QUEEN. Серед представленої ними продукції будуть натуральний бджолиний мед, смажене насіння, круасани, халва, вафельні трубочки, снеки та інші кондитерські вироби тривалого терміну зберігання.

В Олександрії можна отримати продукти й не через торгівлю – для внутрішньо переміщених осіб практично безперервно тривають акції по видачі продуктових наборів. 29 липня в черговий раз пройшла видача продуктових наборів для переселенців від міжнародної організації World Central Kitchen. Кожен пакет містив крупи, цукор, олію, борошно, консерви, фрукти, чай, солодощі та інше. У місті ведеться робота й по працевлаштуванню людей з числа ВПО. 30 осіб отримали роботу в комунальних закладах, фермерських господарствах, у торгівлі та закладах ресторанного бізнесу.

На проблему біженців зовсім по-новому пропонує поглянути виставка «ДОРОГОЮ (не)ПОВЕРНЕННЯ», яка відкрилася в музейному центрі й діятиме два тижні. Відвідувачі не можуть стримати хвилювання або й сліз, коли бачать речі, які переселенці брали з собою, залишаючи рідну оселю. Інколи брали те, що траплялося під руку, або те, що хотіли зберегти, – іграшки, свічки, музичні інструменти, вишиті рушники… Виставка діятиме два тижні.

27 липня в Олександрії відкрився і новий, причому єдиний в Україні музей – Будинок Дмитра Чижевського. Відкриваючи новий екскурсійний об’єкт, Сергій Кузьменко зазначив, що місту пощастило бути рідним для вченого-літературознавця, а ми маємо познайомити з ним широку громадськість. Для цього музей вже виставив речі, які характеризують життя початку ХХ сторіччя.

Є нове й у справі організації роботи громадського транспорту. Відтепер рух автобусів КП «Олександрійський транспорт» можна відслідковувати через мобільний додаток DozoR City, для чого достатньо на своєму смартфоні через Google Play або App Store скачати додаток та обрати у списку місто Олександрія. У додатку відкриється карта міста й перелік маршрутів комунального транспорту, графіки руху.

Є гарна новина й зі світу мистец­тва. На своїй офіційній сторінці Сергій Кузьменко коротко прокоментував створення в місті нового кліпу на тему війни: «До мурашок і сліз… В Олександрії діти знялися в черговому кліпі про війну “Ми – діти війни“!» За два дні кліп на сторінці мера переглянули 6,5 тисячі осіб, зроблено 5 тисяч поширень! Це проєкт народного аматорського театру юного глядача «Апельсин» ПК «Світлопільський», авторка твору та ідеї – Наталія Зозулінська.

Кінець липня приніс ще дві сумні новини. Місцеві видання повідомляють про загибель в бою мешканців Олександрії Олега Сабадаша та Олексія Галаша. Вічна пам’ять героям…