Від війни ніхто не застрахований

10:58
604
views

Основним засобом убезпечити себе від матеріальних і майнових втрат завжди було страхування, але як система страхування майна і життя працює в умовах воєнного часу? Чи можна застрахувати своє життя, здоров’я і майно від «прильотів» чи бойових дій?

Як свідчать відкрити дані, основні види страхування продовжують діяти і в період воєнного стану, тобто люди мають можливість укладати договори добровільного медичного страхування, страхувати майно від стихійних лих, транспорт – від ДТП, квартири – від затоплень зверху і так далі. Причому, зараз можна оформити багато видів страхування, перебуваючи за кордоном. Наприклад, завдяки медичному страхуванню можна отримувати консультації свого сімейного лікаря і так далі. Але існує один виняток, який зводить нанівець всю струнку систему страхування в умовах війни – страхові випадки, пов’язані з бойовими діями, не відшкодовуються! Потрібно наголосити, що існує два види відшкодування втраченого майна за цих умов – за рахунок державного бюджету згідно чинним законодавством, і власне – укладання договорів страхування.

Однак страхові компанії кажуть прямо: «Страховий захист не поширюється на випадки вилучення, конфіскації, реквізиції, арешту за розпорядженням влади та знищення або пошкодження майна через ураження мінами, бомбами та іншими засобами ведення війни. Не компенсуються пошкодження, спричинені бойовими діями у зв’язку з пожежею, яка виникла в результаті їх ведення». Звичайно, всі страхові випадки розглядаються, але якщо вони виникли внаслідок бойових дій – страхові компанії оголошують їх форс-мажорними обставинами. Якось не дуже зрозуміло в частині відсутності відшкодування втрати майна при оголошенні воєнного стану – це ж не форс-мажор, тобто, дія непереборного характеру, а регламентовані дії державних органів, які мали б відшкодовувати свої потреби. По ідеї, така гарантія від держави існує, але Україна лише зараз деталізує законодавство про компенсаційні виплати таких випадків, хоча як воно буде працювати в часі і як фінансуватися – сказати важко. Свого часу і батько Махно при реквізиції коней писав розписки, якими гарантував відшкодування…

Цікаво щодо дії медичного страхування клієнта, який перебуває за кордоном. Такі люди можуть отримувати консультацію сімейного лікаря, який перебуває в Україні, але вартість послуг та ліків, отриманих за межами України, – не відшкодовується!

Щодо захисту майна з боку держави – існує надія на відшкодування вартості знищеного або пошкодженого майна в результаті бойових дій за допомогою реєстрації заявки в цифровому ресурсі «Дія» або в ЦНАПі чи в нотаріуса, але наскільки це реально – зараз ніхто не скаже. В усякому разі про випадки відшкодування державою вартості знищених будівель на звільнених територіях ще нічого не відомо. Поки що навантаження по відбудові чи ліквідації наслідків лягає на органи місцевого самоврядування та самих власників житла.

Але попри війну, страхуватися таки варто, хоча, як кажуть місцеві фахівці страхової справи, особливого ажіотажу не спостерігається – у нас низька культура страхування, на відміну від західних областей. За полісом звертаються юридичні та фізичні особи при отриманні кредиту, тому що часи, коли будинки страхували в обов’язковому порядку, – давно минули. Якщо згадати позаминулорічний буревій в Кропивницькому чи руйнування багатоповерхівки від вибуху газу на Попова, то практично ніхто з власників пошкоджених будинків і квартир їх не страхував. Зате всі, як один, звернулися за допомогою до міської влади! Причина – ніби висока вартість річного платежу, а це всього 500 чи 1000 гривень. Якби ці люди мали поліси страхування, то без проблем отримали б відшкодування ринкової вартості матеріалів і ремонтних робіт.

В цілому, виходить, що ми повинні страхувати майно від стихійних лих і нещасних випадків, але якщо пошкодження чи втрата майна сталися внаслідок бойових дій, то отримати компенсацію за застраховане майно практично неможливо!