«Обов’язок кожного – берегтися»

10:47
991
views
фото Ігоря Демчука, «УЦ».

Щоденні відомості про кількість людей, які захворіли на COVID-19, засмучують. Здавалося, що вірус відступив, здався. Люди розслабилися, розхолодилися, забули про правила епідеміологічної безпеки. А дарма. Про реальні перспективи щодо захворюваності ми поговорили з головною санітарною лікаркою Кіровоградщини Надією Оперчук.

 

– Надіє Іванівно, можна стверджувати, що коронавірус впевнено повертається?

– Так, звичайно. У Кіровоградській області епідситуація з COVID-19 напружена, але на сьогодні контрольована. Кожного дня фіксуємо понад 100 нових, лабораторно підтверджених випадків. Лише за останній тиждень зареєстровано 991 новий випадок, що на 20% більше, ніж за попередній.

З початку війни в області зареєстровано 4717 випадків. На жаль, 91 людина померла. Окремо реєструємо захворюваність на ковід серед внутрішньо переміщених осіб. Таких випадків 138. На жаль, п’ятеро померло на території Кіровоградщини. Вони прибули на територію області уже з тяжкими формами вірусно-бактеріальної пневмонії.

– Хворіють переважно невакциновані громадяни, як і раніше?

– З 991 випадку, які були зафіксовані за минулий тиждень, 86 відсотків були взагалі не щеплені. А 13,5% мали по одній дозі вакцини. Тобто можна говорити, що хворіють в основному невакциновані.

Закликаю всіх вакцинуватися. В області є достатня кількість вакцини. Це CoronaVac/Sinovac, Pfizer та Johnson & Johnson. Працює 101 постійний пункт щеплення й 3 центри масової вакцинації – у Знам’янці, Бобринці та Світловодську. У Кропивницькому зробити профілактичні щеплення від коронавірусної хвороби можна в амбулаторіях загальної практики сімейної медицини, а також в пункті щеплення в селищі Гірничому.

Дещо змінилися підходи до вакцинації. Бустерну дозу вакцини можна зробити кожною з наявних вакцин. Змінилися й інтервали між профілактичними щепленнями. Якщо ви протермінували з бустерною дозою, це не значить, що треба заново двічі робити щеплення. Треба надолужити негайно, звернувшись до сімейного лікаря або іншого спеціаліста, щоб вималював для вас індивідуальну схему вакцинації.

– Стосовно штамів коронавірусу. Ми маємо «Омікрон»?

– Так, у хворих підтверджується «Омікрон». І у 38 відсотків підтверджується різновид цього штаму – ВА.5. Інкубаційний період при циркуляції цього підштаму скорочений – від однієї до трьох діб. Тобто з моменту контакту з хворою людиною проходить усього до трьох діб, коли з’являються симптоми. «Омікрон» протікає легше, ніж інші, наприклад, та сама «Дельта», але він і підступніший. У людей, які не щеплені, які мають супутні захворювання, цей штам викликає ускладнення, ризик летальних випадків підвищується.

– А як щодо грипу та вакцинації від нього?

– Епідсезон грипу та ОРВІ вже почався. Поки критичної необхідності в обмежувальних заходах на Кіровоградщині немає. Але це поки. Вже відомо, які штами грипу будуть циркулювати в цьому епідсезоні. Їх чотири: віруси, подібні A/Victoria, A/Darwin, B/Austria, B/Phuket.

На середину жовтня Міністерство охорони здоров’я та ВООЗ прогнозують поєднання COVID-19 та сезонного грипу, тому буде велике навантаження як для людського організму, так і для закладів охорони здоров’я. Обов’язок кожного – берегтися, щоб не ускладнювати й так важкий стан у країні, пов’язаний з війною.

Щодо вакцинації від грипу. Вона не є обов’язковою в Україні, але рекомендована. За порадою та вибором вакцини можна звернутися до сімейного лікаря. Інформація щодо наявності вакцини буде трохи пізніше. Очікується доставка вакцини в Україну. За інформацією Міністерства охорони здоров’я, відомо, що це будуть «Ваксігрип» та «ДжіСі Флю». Можна одночасно вакцинуватися від коронавірусу та від грипу, але в різні ділянки тіла.

– Тобто береженого Бог береже?

– З повагою ставлюся до громадян, які сьогодні вдягають маски на вулицях, у супермаркетах і громадському транспорті. Дуже великою мірою від людини залежить її здоров’я. Здавалося б, прості речі, але вони бережуть життя.

Урядом продовжений карантин по коронавірусній хворобі до 31 грудня 2022 року. Рекомендації всім відомі: вдягати маски, дотримуватися соціальної дистанції, використовувати дезінфекційні засоби. Деякі регіони вже ввели обов’язковий масковий режим. У нас епідеміологічна ситуація по COVID-19 поки стабільна, хоч і напружена, але контрольована. Якщо буде велика захворюваність, ми будемо рекомендувати ввести жорсткий масковий режим.