Поховали Діану

18:59
2014
views

Знайти, щоб втратити назавжди, – так сумно закінчилася історія зникнення й пошуків 16-річної Діани Хріненко, яка зникла в Суботцях пізнього вечора 24 серпня минулого року.

 

За безпрецедентними на території Кіровоградщини пошуками слідкувала вся Україна. «УЦ» не раз друкувала розповіді мами Діани – Олени Павлівни, разом із нею ми сподівалися, що дівчина знайдеться і все забудеться, як страшний сон. Надію давала й відсутність будь-яких слідів, хоча пошуки велися значними силами як співробітників силових структур, так і волонтерів.

Навесні цього року в полях за кілька кілометрів від Суботців випадково виорали людські рештки, які довго ідентифікували, бо рідні не були впевнені в тому, що це останки Діани. До останнього часу ще залишалися сумніви, але дива не сталося.

Похорони Діани знову об’єднали все село. Розділяючи горе та розуміючи всю глибину трагедії родини, ми трохи згодом все-таки зв’язалися з Оленою Павлівною, адже надто багато нез’ясованого залишилося в цій справі. Ми почали з земного: чи допомогли родині в організації похорон?

– Церква з нас нічого не взяла, організація, де працює чоловік, виділила безплатно транспорт, школа теж надала автобус. Церкви між собою домовляються, щоб Діану пом’янули по всій Україні, щоб її душі було легше. Я роблю для своєї дитини все, що можна, не тільки для пам’яті тут, але й по відношенню до її душі.

Шкода, але нічого невідомо про допомогу органів місцевого самоврядування різних рівнів. Зрозуміло, що перед тим, як визнати невідворотне, батьки мали право і на сумніви, і на надію. Про це сказала сама мама Діани:

– Ми не визнавали до того часу, доки не було упізнання, тобто в п’ятницю, за тиждень до похорону, відбулась друга експертиза, коли мені змогли показати частково залишки, які я могла роздивитися, і ті частини, які я могла опізнати як свою доньку. Я їх побачила, визнала, а у вівторок була третя експертиза, і я остаточно впевнилася.

Олена Павлівна каже, що пережити це було надзвичайно важко, але її підтримала друга донька, а ще те, що обов’язково потрібно знайти вбивць Діани. Між тим, попри заяви поліції, що підозрюваних у справі так і немає, у самому селі почалися дивні процеси, які можуть свідчити, що в пошуках винуватців трагедії не все так безнадійно. У всякому разі пані Олена сказала, що до місцевого магазину хтось підкинув записку з іменем підозрюваного. В інтересах слідства ми більше нічого про це писати не будемо, тим більше що поліції про цей випадок вже відомо. Поліція продовжує активно займатися пошуками, і є сподівання, що винуватці будуть знайдені й покарані, хто б вони не були та де б не переховувалися.

Діану Хріненко ховали всім селом, але Суботці ще довго будуть оговтуватися від пережитого, бо люди найбільше бояться, що вбивці принцеси Діани, як її називали в школі за розум, красу та відкритість, продовжують ходити вулицями села…

 Сергій Полулях, «УЦ».