Сільрада – це не фермерське господарство?

13:36
1289
views

Поки ворог шматує нашу країну зовні, всередині кояться такі речі, аж не віриться: невже так можна під час війни?  Наприклад, наприкінці минулого року паралізувало Мар’янівську сільську раду Новоукраїнського району, і немає ніякої надії на відновлення її працездатності. 

Мар’янівська громада не має бюджету на нинішній рік, оскільки для проведення сесії ради, яка його затвердила б, не вистачає кворуму. 13 з 22 депутатів не приходять на оголошені головою пленарні засідання. Ці тринадцятеро називаються депутатською групою «Розвиток громади» і перебувають в опозиції до сільського голови Андрія Флорі.

Вадим Грозан, який очолює цю групу, розповів авторові цих рядків, що вони 8 лютого офіційно повідомили сільського голову: візьмуть участь у сесії за умови включення в порядок денний запропонованих ними питань.  Це повідомлення депутат Грозан опублікував у Facebook-групі «Депутатська група “Розвиток громади” Мар’янівської сільської ради ». Серед пропозицій, на розгляді яких наполягають Вадим  Грозан та його спільники,  першою значиться така: скасувати рішення про оплату праці сільського голови.

Зарплати, які отримують працівники апарату Мар’янівської сільської ради, непокоять у громаді багатьох. Житель села Оникієвого Віталій Піддубний торік у грудні звертався  в сільраду із запитом, в якому попросив поділитися інформацією про чиновницькі заробітки. Відповідь із сільради допитливий оникієвець сприйняв як знущання:  виявляється, така інформація коштує грубих грошей  – понад чотири з половиною тисячі гривень. Точніше, не інформація, а друк та папір на її оформлення. І запит, і відповідь Піддубний опублікував у згаданій Facebook-групі.

А ось як Андрій Флоря відповів депутату Сергію Шпунту, який хотів знати, хто й скільки в сільраді отримує та кого і з яких причин звільнено з роботи. «З вашого звернення  не зрозуміло, в ході виконання саме яких депутатських повноважень Ви бажаєте отримати таку інформацію. Враховуючи вищезазначене, пропонуємо вам належним чином сформулювати звернення у відповідності до чинного законодавства та обґрунтувати необхідність  отримання такої інформації. Після усунення недоліків Ви маєте право повторно звернутися для отримання відповідних даних», – порадив сільський голова депутатові.

Відповідь у цьому ж штилі отримав депутат Вадим Грозан, який цікавився зарплатами заступниці сільського голови  Світлани Кравченко-Бобринець та ще кількох працівників апарату ради. «Мар’янівська сільська рада повідомляє, що з тексту Вашого звернення неможливо зрозуміти, яку саме інформацію Ви запитуєте. Тому рекомендуємо Вам сформулювати, з яких саме питань Ви бажаєте отримати інформацію та повторно звернутися з відповідним зверненням», – йдеться у листі за підписом сільського голови. Ці дивовижні відповіді варто було б взяти в гарні рамки і повісити у клубі на День місцевого самоврядування.  

«Ви що, не можете відкрито розповісти громаді, хто, яку і за що отримує заробітну плату? Якби там було все чесно, то і проблем би не було», – обурюється у Facebook  поведінкою  чиновництва Тетяна Бердник – великовисківська активістка, мати учасника російсько-української війни Віктора Бердника, тяжко пораненого 2014 року, померлого торік.

Ще багато філіппік на адресу Флорі і його команди опубліковано у згаданій Facebook-групі. Чого тільки  не  закидають мар’янівському начальству! Воно нібито і стратегії розвитку території не має, і нібито нічого не робить для підтримки  ЗСУ та   сімей загиблих, і нібито довело колектив Великовисківської мистецької  школи до масового звільнення, ще й нібито використовує службовий транспорт для розваг.  Якщо вірити одному з цих дописів, перед Новим 2024 роком працівники сільради прокаталися комунальним автобусом до приміщення, яке належить Андрію Флорі і де начебто проводився «голубий вогник». «Допомоги воїнам ЗСУ нема, допомоги сім’ям загиблих нема, проте новорічному корпоративу – БУТИ», – йдеться. Дехто радить Флорі пам’ятати, що сільська рада – це представницький орган, а  не фермерське господарство, де можна правити одноосібно.

Згадка про фермерське господарство – це більш ніж натяк на причетність  сільського голови до СФГ «Флоря Андрій Володимирович», хоча він з 2020 року не значиться його власником. Щоправда,  пан сільський голова отримує прибутки від надання майна в оренду компанії свого імені, але нічого в цьому незаконного немає, тим більше, що декларує ці доходи. Але багато хто продовжує сприймати Андрія Флорю як фермера.

Наприклад, заступник директора СТОВ «Україна», член виконкому Мар’янівської сільської ради Валерій Шпак стверджує, що Андрій Флоря на посаді сільського голови намагається зміцнити СФГ свого імені. За словами пана Шпака, робилося це в такий спосіб. Голова ініціює дострокове розірвання Мар’янівською сільською радою договорів оренди земельних ділянок, які внаслідок децентралізації  перейшли в комунальну власність (такої землі Мар’янівська громада отримала багатенько – з 300 гектарів). Проводячи цю політику, сільський голова вдається до такого аргументу: договорами, укладеними фермерами з райдержадміністрацією десять і більше років тому, передбачено замалий розмір орендної плати, всього лише чотири – п’ять відсотків від нормативної грошової оцінки. Андрій Флоря ж заявляє, що орендна плата має братися максимальна – в розмірі 12 відсотків. Але Валерій Шпак не вірить, що Андрій Флоря печеться про наповнення бюджету громади. Бо, за словами пана Шпака, землі, які вилучаються у фермерів, потім опиняються у власності Андрія Флорі чи його рідних. Як саме? Валерій Шпак пояснює: з цих земель нарізаються ділянки по 2 гектари, які в порядку безоплатної приватизації роздаються громадянам, а ті їх продають Флорі чи його дочці.  А далі СФГ «Флоря Андрій Володимирович» бере ці ділянки в оренду, і в договорах оренди передбачається плата в розмірі трьох відсотків. Тобто 12 відсотками і не пахне, наголошує Валерій Шпак. На підтвердження сказаного він показує рішення Мар’янівської сілької ради з додатком – там фігурують і щасливці, які отримали по 2 га, і Андрій та Анна Флорі, які в них ці ділянки купили, і СФГ «Флоря Андрій Володимирович», яке взяло їх в оренду за три відсотки.

Що цікаво, у Facebook-групі «Депутатська група “Розвиток громади” Мар’янівської сільської ради» Флорина земельна політика не обговорюється, там більше йдеться про оті його кумедні відповіді на кшталт «враховуючи вищезазначене, пропонуємо вам належним чином сформулювати звернення…».  Автор цих рядків запитав у декого з Флориних опонентів, чому вони мовчать про землю. Виявляється, із скромності, бо землю відбирають саме в них, і їм не хочеться, щоб громадськість запідозрила їх у меркантильності. За земельку вони без зайвого галасу борються у судах.

Тим часом Андрій Флоря опублікував у Facebook відеозвернення, в якому виклав своє бачення того, що відбувається в раді.

Насамперед голова пояснив, що сільрада, не маючи  бюджету на нинішній рік, користується минулорічним, ухваленим в економічних реаліях кінця 2022 року. Відтоді зросли ціни і мінімальна зарплата, тому нині, за словами Андрія Флорі, «за кожною статтею – нестача коштів».

«З наступного тижня постане питання про харчування в закладах освіти, опалення в дитсадку», – попередив Флоря. І риторично запитав: «А що ж наші депутати, точніше група під назвою “Розвиток громади”? Вони кажуть: виконайте наші вимоги, і тоді ми проголосуємо за бюджет. Місяць тому у нас була розмова. Я чітко сказав, що готовий до компромісів, але після прийняття бюджету».

Вимогу опонентів переглянути його зарплату Андрій Флоря назвав спекуляціями й намаганнями створити видимість депутатської роботи. 

«На початку повномасштабної війни я сам відмовився від премій на пів року. Увесь апарат нашої  сільради тоді також не отримував премії протягом трьох місяців. Ці гроші залишилися в бюджеті громади. Згадаю 2021 рік, коли за мої заощадження в будинку культури провели опалення та облаштували робочі місця, в дитячому садку відремонтували опалювальну систему, частково зробили  дороги місцевого значення. Донати на ЗСУ з власних коштів досі не афішував. Але принагідно скажу. З початку повномасштабного вторгнення не припиняю адресну допомогу воїнам», – заявив голова.

Нагадавши, що декларації чиновників – у вільному доступі, Андрій Флоря назвав розмір зарплати своєї заступниці, яка працює за двох, – 27 тисяч гривень «на руки». Не соромно йому й за зарплати начальників відділів сільради (від 16 тисяч до 27 тисяч). «Мати гідну зарплату – не злочин», – переконаний голова.  Вимогу звільнити Світлану Кравченко-Бобринець з посади заступника сільського голови Андрій Флоря вважає неприйнятною: «На  якій підставі? Вона порушує закони? Чи це забаганки кількох осіб? Я не маю зауважень до її роботи». А от депутатської роботи своїх опонентів Андрій Флоря не бачить: «Де звіти депутатів?  Де їхні приймальні? Скількох громадян депутати вислухали і де це зафіксовано?» 

«Вони хочуть сформувати негативний імідж Андрія Флорі, тому що я за вирішення земельних питань на користь громади, а не кількох зацікавлених осіб. Земля – ось їхній справжній інтерес і мета», – стверджує Андрій Флоря. 

Кількох своїх опонентів він назвав поіменно – Палія, Грозана, Осадчука. За словами Флорі, ці люди прикриваються інтересами громади, а насправді керуються власними: один вимагав включити до порядку денного сесії питання про ФГ, яким опікується, інший домагається продовження оренди землі на десять років, ще один лобіює інтереси лісництва, яке зазіхає на громадські пасовиська. Він же, Андрій Флоря, хоче проводити аукціони, на яких роздати комунальні землі в оренду, а після війни передати їх у власність воїнам і родинам загиблих. Принаймні так він розповідає…