Євробачення-2024: не до пісень

11:35
639
views

Пісенний конкурс «Євробачення» цього року проводить Швеція. Конкурсантів приймає місто Мальме, і це вже втретє в історії конкурсу. Україну представляє дует Alyona Alyona & Jerry Heil. Ажіотажу немає, зацікавленість телеглядачів не спостерігається. Принаймні, в Україні. А як з цим у Швеції?

Вже не вперше ми просимо поділитися враженнями від підготовки до Євробачення нашу колегу Анну Кузнєцову, яка живе у Стокгольмі. Цього року пісенний конкурс викликає тривогу. Чому – у розповіді Ані.

– Попередні два рази, коли Євробачення проводилося в Мальме, були святковими, видовищними, яскравими, безтурботними. Цього разу ситуація інша. В жоден з років, коли Швеція приймала Євробачення, а це вже всьоме, у світі не було стільки конфліктів, як відбувається зараз.

Шведські спецслужби виділяють п’ять рівнів небезпеки. Зараз країна перебуває у ризику номер п’ять. Тобто найвищий ризик того, що може статися надзвичайне. Люди про це сповіщені, жителі Мальме здають квартири і виїжджають з міста.

Все це пов’язано з конфліктом між Ізраїлем та Палестиною. Багато зірок світового рівня, майже сорок чоловік, відмовилися брати участь в конкурсі в якості запрошених гостей або ведучих. Мотивують тим, що їм прийдеться виходити на сцену, де виступатиме ізраїльський учасник. Тобто таким чином вони підтримують одну зі сторін конфлікту. А в їхньому розумінні Євробачення має бути аполітичним.

Заходи безпеки передбачають наступну процедуру на масовому заході: перед входом всі здають сумки або рюкзаки. Цим вже обурюються люди, які придбали квитки. Ще одна небезпека. Дехто запросив у поліції дозвіл на спалення Корану біля арени, де відбуватиметься конкурс. Так, подібні дійства вже були, і вони супроводжувалися сутичками релігійних груп. Можна уявити, що відбуватиметься, коли з’їдуться люди з різних країн. Тим більше задекларовано проведення двох пропалестинських і однієї проізраїльської демонстрацій.

За кількістю викуплених квитків та заброньованих в готелях місць передбачається, що приїде 125 тисяч глядачів. Найбільш сміливими та відчайдушними виявилися англійці. За ними по кількості придбаних квитків – Австралія, Німеччина, Нова Зеландія.

Конкурсанти та їхні номери майже не обговорюються. Будь-який телевізійний ролик на тему Євробачення починається і закінчується правилами безпеки.

Я взагалі люблю Євробачення. Завжди дивилася, вболівала, мала своїх фаворитів, з нетерпінням очікувала на полуфінали та фінал. Тепер не так. Увімкнула телевізор, щоб подивитися прямий репортаж з арени, де відбуватиметься конкурс, а на екрані поліцейський, який розповідає про правила поводження у випадку чогось. Чого – можна уявити. Краще б цього не було.

Previous articleДві війни
Next articleНад чим працюєте, Майстре?
Заступниця головного редактора «УЦ». Родом з Донбасу, з шахтарської родини. Кіровоградщина - історична батьківщина. З вчителюванням не склалося, з журналістикою «потоваришували». Люблю і вмію слухати мудрих людей. І писати про них.
SHARE