Т.в.о. голови ОДА: «Ми не займаємось політикою»

18:56
1179
views

Звільнення голови обласної та 10 районних державних адміністрацій не вплинуло на їхню роботу кардинально, як і перейменування Адміністрації Президента в Офіс. Про зміни, що настали після обрання нового очільника держави, питали в тимчасово виконуючої обов’язки голови Кіровоградської ОДА Світлани Лобанової.

 

За її словами, сьогодні в будинку на площі Героїв Майдану отримують із Києва такі ж доручення та надсилають у Київ ті ж звіти, що й раніше. Як мінімум поки не відчули там і росту, чи, навпаки, «просідання» активності з боку Офісу президента.

– Ми працюємо не на короткострокову перспективу, а у відповідності до програмних документів, прийнятих на рік, на три, на п’ять. Поки ані звітність, ані процедура подачі документів не змінилися. Як працювали, так і працюємо. І Офіс чи Адміністрація Президента – на сьогоднішній день для нас все рівно, тому що там ще йде процес реорганізації. Коли він пройде, тоді, мабуть, ми зрозуміємо, що працює Офіс, а не Адміністрація, і на що це вплине.

– Чи почали вимагати щось інше – інформацію, звіти, які раніше не надсилалися?

– Ні, нема такого. У плані діловодства та взаємодії нічого не змінилося. Є новий президент, він ставить доручення своєму Офісу, ми діємо виключно в рамках тих доручень, які він нам дає. Але вони абсолютно не виходять ні за які рамки, тому що ми всі працюємо в правовому полі, яке на сьогоднішній день не змінилося. Обласна адміністрація залишається підзвітною й підконтрольною Кабінету Міністрів, як і було раніше.

– Як були перерозподілені обов’язки після того, як голова обласної адміністрації Сергій Кузьменко пішов у відставку?

– На сьогодні обов’язки голови  тимчасово покладені на мене, мої повноваження розширились, але я як була заступником голови й виконувала свої функціональні повноваження, так і виконую, курую економіку, фінанси та соціальний блок. Інші заступники як працювали на своїх посадах зі своїми функціональними обов’язками, так і працюють. 10 голів районних адміністрацій звільнено, але, відповідно до регламенту, їхні функції сьогодні виконують перші заступники, де немає перших заступників – виконують заступники. Усі адміністрації працюють, виконують поставлені Кабміном та Офісом Президента завдання, згідно програмних документів, ми працюємо на обласному рівні, вони – на районному. Є голова адміністрації чи немає – орган повинен працювати, виконувати свої функції – соціальні, економічні, усі. Від цього залежить життя території, життя громади.

– Тобто немає такого, що люди вже сидять «на валізах» і нікому нічого не треба?

– У нас такого немає, ми не дозволяємо це робити, бо є відповідальність за розвиток територій. Ми не займаємось політикою. Учора, наприклад, я проводила нараду щодо використання субвенції на придбання соціального житла для дітей-сиріт. Усім районним адміністраціям, міськвиконкомам поставлені конкретні завдання. Є голова чи немає – є кошти, і вони мають надійти тим, хто цього потребує, для кого вони призначені. Усі програми діють, усі мають працювати. Якщо буде невиконання, будуть організаційні рішення, можливо, нові кадрові рішення Кабміну чи президента. Державна машина працює, фонд регіонального розвитку, надходять медична, освітня субвенції, виплачуються пенсії, затримок немає. Пенсії, стипендії, зарплати та інші державні витрати фінансуються в штатному порядку. Якщо кошти пішли на території, забирати їх ніхто не буде, якщо ми будуємо дитячий садок, ми маємо його добудувати, якщо почали робити дорогу, ми будемо її робити.

– Наостанок політичне питання: після обрання Ющенка було звільнено 14 тисяч держслужбовців, призначених за Кучми, після обрання Януковича звільняли тих, кого призначав Ющенко, і так далі…. Чи є де брати нових фахівців на місце тих, кого звільнить Зеленський?

– У нас резерв є, але ви самі кажете, що це політичне питання, – ми не знаємо, чи їх будуть брати з цього резерву, чи ні, це різні питання. Кадровий резерв на державній службі завжди існував, існує і, я думаю, буде існувати надалі. Він формується щорічно, подається в Кабінет Міністрів України. У будь-якому управлінні та інших структурних підрозділах є люди, які могли б працювати, наприклад, на посаді керівників цих підрозділів, з них і формується кадровий резерв. Умовою потрапляння до нього є освіта, професійні якості тощо. Але яким чином буде Офіс президента формувати свою команду на Кіровоградщині, мабуть, краще спитати в Офісі президента. До речі, коли прийшов президент Ющенко, так, він змінив керівництво всіх районних державних адміністрацій, керівництво обласної адміністрації, але тільки керівництво. Фахівців у структурних підрозділах практично не змінювали. Були якісь зміни штатних структур, але щоб масово звільняли усіх чиновників – такого не було…

Записав Андрій Трубачев, «УЦ».