Діти в заручниках?

12:55
800
views

Русская версия

 

Як це не прикро, але приблизно так можна охарактеризувати ситуацію з централізованим опаленням у Світловодську, а також стосунки між владою громади та керівництвом ПП «Світловодськпобут».

Ще перед Новим роком на сторінці міського голови Світловодська Андрія Маліцького в мережі Фейсбук з’явилося повідомлення про неприємний «новорічний подарунок» для жителів міста. Андрій Маліцький пише про недотримання теплогенеруючим підприємством стандартів, тобто надто низьку температуру теплоносія від котелень, усього +48 градусів, що призвело до зниження температури в навчальних закладах, про що повідомлено губернатора області й департамент ЖКГ «до реагування та вживання відповідних заходів». З огляду на це прийнято рішення перевести на дистанційку школи, які отримують тепло централізовано. Відповідно, тепло недоотримують не лише школярі, але й мешканці міста. Самі містяни кажуть, що «у морози мінус 11 в квартирах було 22 градуси тепла, а в мороз мінус 5 – вже 19 градусів», тобто ніби зовсім і не критично.

Про температуру в класах нічого не повідомлялося, але Андрій Маліцький констатував: «“Світловодськпобут” не забезпечує якісним теплом Світловодськ», а на засіданні комісії з техногенної безпеки при цьому було зазначено, що пориви мереж зараз відсутні. Нагадаємо, що саме пориви були причиною довгого входження міста в опалювальні сезони попередніх років, та і цього теж. Потрібно відзначити, що найточніше «градус напруги» відображають соціальні мережі, і якщо в період «розкопаних вулиць» люди скаржилися на відсутність тепла дуже активно, можна сказати, били в батареї опалення, ніби в дзвони, то зараз негативних коментарів і скарг набагато менше, і вони не системні.

Навчальний рік світловодські школярі продовжили в дистанційному режимі, бо міська влада продовжує вважати, що температурні режими в школах не відповідають санітарним нормам. За інформацією сайту «Світловодськ вечірній», в/о начальника управління освіти, молоді і спорту Лариса Сачевська заявила, що тепло в класах ще раз буде перевіряти спеціальна комісія, про це ж пише й мер. Схоже, що цю «теплову» комісію створили у відповідь на заяву заступника голови Кіровоградської ОДА Сергія Поліщука, який в коментарі «Суспільному» сказав, що світловодських дітей перевели на дистанційку не через відсутність тепла, а тому, що їх… нічим годувати.

Не витримує критики теза про холод у школах Світловодська і в заявах місцевих депутатів, які кажуть, що проблема надумана, бо, на відміну від міських шкіл, насправді холодно в сільських школах Світловодської громади, але влада уваги на них не звертає. Ось що пише на своїй сторінці Роман Домбровський: «У міського голови Світловодська подвійні стандарти, для міста одні, а для села – інші. У місті при 17-18 градусах в школах дистанційна, а в селі при 11-15 градусах очна форма навчання. Міський голова замість того, щоб вирішувати проблему, шукає винних».

Серйозна пред’ява, але отримати коментар ні від Андрія Маліцького, ні від секретаря Світловодської міської ради Віталія Тетяниченка не вдалося – їхні телефони не відповідають. Однак на умовах анонімності люди, які в темі, сказали, що заяви про відсутність тепла в школах міста над Дніпром не відповідають дійсності, про це в соцмережах пишуть і батьки, а дистанційка оголошена тому, що нічим годувати дітей. Це в своєму інтерв’ю, про яке ми згадували, підтвердила й керівниця міської освіти, мовляв, тендери на предмет організації шкільного харчування заплановані на другу декаду січня… Цікавий нюанс: чиновниця каже, що тендери не провели тому, що в минулому році реорганізували управління освіти, і як тільки утворили нове управління, то зразу ж і взялися за роботу. Але в місті вже давно кажуть, що управління освіти в минулому році реорганізували, вірніше, спочатку ліквідували, не просто так, а лише для того, щоб… позбутися колишнього начальника управління освіти! Типу, немає управління, не буде як виконувати судове рішення про поновлення на посаді звільненого чиновника. Питання вирішується в судах, але якщо це так, то виходить, що ніхто не думав про забезпечення безперервності освітнього процесу, і харчування в тому числі?

Але й це ще не все, градус напруги навколо тепла в місті зростає до рівня вулканічного виверження. На наш дзвінок відповів директор ПП «Світловодськпобут» Сергій Московський, який зазначив: «У нас з опаленням все нормально, вийшли на технологічний режим, якщо виникають проблеми, вони оперативно усуваються. Про співпрацю з міською владою говорити не приходиться. Але це робочі моменти. Набагато гірше інше. На минулому тижні наші фахівці з’ясували, що СШ № 3 була самовільно відключена від тепла! Я зафіксував цей факт, написавши заяву в поліцію. Ми в минулий четвер обійшли всі школи, бо нас у комісію по перевірці теплового режиму в класах не включають, для цього я придбав дешевий тепловізор, яким ми міряли температуру батарей. Прилад чітко показує, що з десяти секцій батареї вісім не працюють, тобто вони засмічені, що свідчить про підготовку до опалювального сезону…»