Покрова захищає сильних

15:33
1388
views

12 жовтня в Кропивницькому, на площі Героїв Майдану, відбулося нагородження переможців обласних змагань допризовників «Захисник Кіровоградщини – 2018», які проходили на відомому військовому полігоні в селі Федорівка Кіровоградського району. Самому процесу нагородження передував забіг, проведений у рамках Всеукраїнської акції «Волю полоненим», в якому взяли участь і фіналісти спортивно-військових змагань. Нагадаємо, що ще з 2015 року в полоні у незаконних збройних формувань перебувають військовослужбовці 3-го полку спецпризначення Сергій Глондар та Олександр Коріньков.

Цього року в змаганнях із військово-прикладних дисциплін приймали участь 300 вихованців навчальних закладів з усіх районів області. На разі це справді сучасна форма не лише оцінки підготовки, але й популяризації військово-патріотичного виховання серед молоді. Це підтвердив і вчитель захисту Вітчизни Олександрійського колегіуму Віктор Тухор: «Наші учні дійсно охоче навчаються в рамках програми військової підготовки та патріотичного виховання, а змагання – це й є найкращий мотиваційний стимул для хлопців».

Рівень уваги з боку обласної влади характеризувала участь у церемонії нагородження голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергія Кузьменка, який привітав учасників і переможців і висловив сподівання, що з них вийдуть по-справжньому: «круті захисники Вітчизни, а найголов­ніше – це те, що наші військові не лише захистили країну, але й в майбутньому нікому не дозволять зазіхати на нашу землю».

Українські військові зупинили ворога ціною справжньої самопожертви та значних втрат, серед них 190 мешканців області, які віддали свої життя за нашу незалежність у протистоянні з російським агресором. Усіх поіменно згадали під час Реквієму пам’яті, який відбувся того ж вечора перед приміщенням міської ради Кропивницького, де були виставлені портрети всіх загиблих у зоні АТО мешканців міста.

Можна сказати, що Всеукраїнську естафету виховання молоді на Кіровоградщині було продов­жено 14 жовтня, у День захисника України та Покрови Пресвятої Богородиці, яка вважається небесною покровителькою нашої країни. На площі Героїв Майдану відбулася урочиста присяга учнів військово-спортивних навчальних закладів області, яка проходила в рамках Всеукраїнської присяги вихованців військових ліцеїв. Саму церемонію присяги в Києві, як і виступ Петра Порошенка, можна було побачити на великому демонстраційному екрані, який був встановлений на площі Героїв Майдану.

Цього року на вірність Україні присягали вихованці Кропивницького ліцею «Сокіл» та Олександрійської загальноосвітньої школи-інтернату I-III ступеню військово-спортивного профілю, яка діє в Пантаївці. Вихованець Костя Бабаченко без звичного в таких випадках пафосу каже просто: «Я мрію про військове життя, щоб захищати свою рідну країну, мрію про це, як тільки прийшов у школу». Зрозуміло, що уроки військово-спортивної спеціалізації у навчальних закладах Кіровоградщини ще не стають прямою дорогою до військової кар’єри, але вони є необхідною умовою для виховання патріотичного сприйняття дійсності. До речі, усі учасники церемонії присяги та гості заходу змогли на власні очі побачити зразки рятувального спорядження та озброєння, серед яких особливу увагу, можна сказати повагу своїми розмірами й бойовими характеристиками, викликали 152-міліметрова дивізійна гармата «Гіацинт» і також калібру дивізійна гаубиця «Мста-Б». Пояснення давав Вадим, артилерист окремої 40-ї артилерійської бригади: «Гармати брали участь у бойових діях на Донбасі, під Маріуполем, але, згідно Мінських домовленостей, цей калібр заборонено, тому ми відведені. Приїхали показати, що в нас є чим відповідати, якщо вороги надумають знову йти на нас».

Високу боєздатність, як і здатність дати відсіч агресору на будь-якій ділянці фронту, оцінив у своєму виступі й Президент України Петро Порошенко. Не в останню чергу обороноздатність країни складається з бойових дій за участі військових частин і добровольчих формувань, які дислокуються на Кіровоградщині. Саме це відзначив і голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко: «Наші земляки, військові 3-го полку спеціального призначення, були першими, хто став на захист країни, а оборона донецького аеропорту стала героїчною сторінкою історії України. Потім були бої за Савур-Могилу, Артемівськ, інші бойові операції, звільнення Слов’янська та Маріуполя». На захист країни піднялися як військовослужбовці практично всіх силовох структур області, так і добровольці, волонтери й просто небайдужі. Очільник області відзначив, що такі заходи, як урочиста присяга учнів навчальних закладів, сприятимуть вихованню нової генерації українських військових.

Фото Павла Волошина, «УЦ».