Скандал у радикальній родині

14:21
1130
views

Минулої суботи відбулася конференція Кіровоградської регіональної організації Радикальної партії Олега Ляшка. Здавалося б – чи й не подія? Хоча політичного життя в області і так майже нема у зв’язку зі святами та пандемією. Але ні. На конференції відбулася цікава, майже історична подія. Здається, вперше за весь час існування облради у депутата відібрали мандат.

Намагаються позбавити депутатства 24 голосами з 29 делегатів конференції Євгенію Ніколаєву. Євгенія – чи не найвідоміша телевізійна журналістка Олександрії, зараз редакторка інтернет-сайту «В об’єктиві», керівниця корпункту CBN, громадській діяч, волонтерка. За рік депутатства разом з волонтерами та небайдужими провела більше десятка акцій з благоустрою та озеленення міста та району, організовувала свята для дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-переселенців. Знімала документальні фільми про земляків, які загинули на Донбасі. До речі, на місцевих виборах у 2020-му році за неї як за кандидата від Радикальної партії віддали чи не найбільше голосів по Олександрійському регіону. Окрім обласної ради, її обрали також до районної, але треба було обирати щось одне. І ось вам – Ніколаєву геть з депутатів!

Головним обвинувачем опального депутата виступив не голова обласного осередку радикалів Сергій Гриценко, а Дмитро Лінько, заступник голови обласної ради, народний депутат України минулого скликання. Ось що він каже: «Згідно Закону України “Про місцеве самоврядування”, ми звільнили від виконання обов’язків Євгенію Ніколаєву за порушення партійної дисципліни партії, яка висувала її, та невиконання передвиборчої програми, передвиборчих обіцянок Радикальної партії.

Нашою обіцянкою була командна робота, чого не було. Ви голосували за вказівкою інших політичних сил. Ви не проголосували за керівництво ради й за мене як заступника».

На це Євгенія Ніколаєва обурилась:

– А звідки ви знаєте? Це ж таємне голосування!

– Знаю, ви самі мені казали.

– Не казала! І коли це я голосувала за вказівками інших політичних сил?..

Але все було вирішене заздалегідь. І ось що каже сама вже колишній депутат обласної ради Євгенія Ніколаєва: «Я дякую всім за спільну роботу. Жодного доказу моїх порушень не було наведено! Я відвідувала всі засідання обласної ради. Двічі не брала участь у роботі своєї депутатської комісії, бо в мене був прийом громадян.

Закидають, що я не брала участі в засіданнях фракції. Так мене лише двічі запрошували! На інші засідання мене не запрошували, я потім про них дізнавалася. Вже сама стала наперед запитувати, коли буде засідання.

Мене не запросили, коли до нас приїжджав лідер партії!

З самого початку після обрання ви мені говорили: пиши заяву, бо має стати депутатом наступний у списку.

Чимало людей у нас в районі голосувало за партію, бо, як самі казали, “радикали – це Женя, можна голосувати!”. Взагалі було 52 кандидати до обласної Ради від партії по всій області. Я зайняла шосте місце! І додала голосів усій партії, завдяки голосам за мене партія додала. Мені довірили як представнику партії.

Разом з небайдужими людьми ми взялися відновлювати Будинок культури у селищі Олександрійському, до мене в цьому питанні прислухалися як до депутата. Яка тепер буде доля цього будинку? Що мені казати людям? Що я більше не буду боротися за будинок, бо вже не депутат?

Що мені казати АТОвцям, яких я підтримую? Знаєте, раніше вони з пересторогою ставилися до нас, а тепер партію поважають через мене. Я запустила серію фільмів “Вони загинули за Україну”, без депутатського статусу мені було б важко це зробити. Що тепер буде з цим проєктом?

Ви мене позбавляєте депутатського мандату зовсім не за тих причин, про які кажете. Об’ясніть, чому?..».

На захист Ніколаєвої став підприємець з Олександрії Сергій Ратенко, який став членом партії набагато раніше, ніж її нинішнє обласне керівництво, і пояснив причини звільнення Ніколаєвої: «Ви знаєте, що на минулі місцеві вибори керівництво з Києва нам грошей не виділяло. Треба було шукати місцеві ресурси. Не секрет, що кампанію фінансувало п’ятеро людей. У тому числі я. Суть питання в чому? Треба було дотриматися норми закону про гендерну рівність. І тому 4-й і 5-й номери запропонували  свої кандидатури жінок-кандидатів. Від мене була Євгенія. І у мене питання: чому зараз Євгенії не місце в обласній раді, а замість неї депутатом має стати Володимир Смалько, який висував свою кандидатку?

Я намагався скликати обласне бюро з цього питання, але мені весь час знаходили причини відмовити».

У підсумку, новим депутатом від Радикальної партії Олега Ляшка в Кіровоградській обласній раді має стати Володимир Смалько (про це має бути проголошено на черговій сесії).

Смалько – підприємець зі Знам’янки, директор і власник фірми «Стройбуд-інвестиції», займається будівництвом, не раз вигравав бюджетні тендери на ремонти шкіл на Кіровоградщині та підтримував партію з зароблених коштів. Якби не Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», він теж мав би стати депутатом.

Але сказати, що саме замість нього потрапила до облради Ніколаєва, не вірно та несправедливо. Вона дійсно авторитетна, шанована людина в місті та районі.

А ще подейкують, що Ніколаєвій пропонували за відмову від депутатського мандату 100 тисяч гривень. Брешуть, звісно. Або не взяла…