Королева і Кропивницький

09:58
953
views

Пішла з життя світова легенда, «Її Величність Єлизавета Друга, Божою милістю Королева Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії та інших своїх царств та володінь, Глава Співдружності, захисниця віри» – такий був її повний титул. 96 років. Вона вже 9 років була королевою, коли народилася її майбутня невістка принцеса Діана, і пережила вона її на 25 років. Ще одна з трьох найвідоміших англійок сучасності, Маргарет Тетчер, була лише на пів року за неї старша, але і її вже давно немає з нами. Легендарне життя.

Наступним королем став її син – поки принц – Чарльз (чи Карл – як кому до душі). Такий собі молодик 74 років. Яким буде його правління? Думається, сталим і без різких рухів у такій консервативній країні, як Сполучене Королівство.

Ось у чому можна бути впевненим точно – що у Великобританії якийсь Вулвергемптон або Челмсфорд не перейменують у Єлісабет-сіті або Єлісабеттаун. І навіть вулиці не будуть перейменовувати в Лондоні чи будь-де, хоча в одній Англії вистачає вулиць зі страшними назвами типу провулок Диявола (англ. Devils Lane, Ліпхук) вулиця Помсти (англ. Revenge Close, Саутсі) і навіть Пекельний провулок (Hell Lane, Тонбридж). Хіба що якийсь фермерський хутір в Австралії можуть назвати на її честь, адже Австралія формально знаходиться під владою монархів Сполученого Королівства. От чомусь у «бритів» і саксонців не свербить міняти назви.

А королева знала про наше місто! У 2015 році 12-річна Дарина Семенюк з тоді ще Кіровограда написала Єлизаветі Другій листа й за кілька тижнів отримала відповідь. Відомо, і багато хто підтверджує це, що Її Величність читала всі листи до неї. Правда, після серйозного сортування.

До королеви (а тепер і до майбутнього короля) не варто писати на деякі теми.

Політика. Як конституційний монарх Єлизавета II неспроможна була вирішувати політичні питання.

Особисті прохання. Королева не може втручатися у ваші проблеми.

Незручні теми. Текст має бути пристойним та коректним.

Тому більша частина королівської пошти до королеви не доходила. Те, що вкладалося в рамки, вона читала. Але листи у відповідь писали дев’ять її фрейлін, вона тільки ставила підпис. Листування королеви з усім світом вартує бюджету Британії, мільйони фунтів стерлінгів.

Так що ж їй написала наша землячка за адресою Her Majesty the Queen, Buckingham Palace, London SW1A 1AA, United Kingdom і що їй відповіли?

Дарина розповідала: «Я захоплююся всім англійським, особливо королівською сім’єю, Шерлоком Холмсом і групою “Бітлз”. Я гарно знаю англійську, тож вирішила написати листа королеві. Я розповіла їй про себе. Сплела у подарунок браслет у національних кольорах. Додала до листа фото з собачкою Коко, а ще намалювала собачку її улюбленої породи коргі.

Королева Єлизавета доручила написати відповідь одній із своїх фрейлін. У листі вона щиро дякувала мені за інформацію, яку я надіслала, за фотографію з моєю собачкою, розчулилася моїм малюнком. Було трохи інформації про її сім’ю, домашніх улюбленців. Королева дуже любить тварин – у неї 14 собак, коні».

А ще до початку повномасштабної війни ще одна дівчина з Кропивницького, Олександра Матвієнко, теж написала Єлизаветі Другій листа. Фото нашого колеги Олександра Козловського, де він сфотографував для вічності Олександру, яка отримує нагороду загиблого батька, облетіло весь світ. І ось вона вирішила звернутися до Королеви. «Я – Олександра Матвієнко з українського міста Кропивницький. Мій тато загинув на війні. Уже сім років ми з мамою живемо без тата, але війна триває. Можливо, Ваша Величність зможе вплинути на Путіна, щоб він забрав свої танки з нашої землі?» Мабуть, цей лист потрапив у розряд «політичних», і відповіді не було. Хоча, може, Чарльз відповість?