«Сто тисяч застави внесли мій син і його побратими»

12:11
908
views

Продовжуємо інформувати про події, які розгортаються навколо керівництва освітньої галузі Кропивницького.

Нагадаємо, близько місяця тому начальниці управління освіти міської ради Ларисі Костенко повідомлено про підозру «у зловживанні службовим становищем, тобто умисному з метою одержання неправомірної вигоди для юридичної особи використанні службового становища всупереч інтересам служби, яке завдало тяжких наслідків і вчинене за попередньою змовою групою осіб». За версією слідчого, зловживання полягало в тому, що у грудні 2021 року управління освіти заплатило компанії «Газенергоальянс» 582,4 тисячі гривень за електроенергію, не спожиту закладами освіти.

За словами Лариси Костенко, повідомленню про підозру передували такі події. Із серпня цього року правоохоронці (СБУ, прокуратура, поліція) зверталися в управління освіти із запитами про надання інформації щодо постачальників електроенергії та обсяги її споживання освітніми закладами у 2021 році. Управління освіти всю цю інформацію надало. Водночас Лариса Костенко ініціювала проведення внутрішньої перевірки за всіма розрахунками згідно з договорами з ТОВ «Газенергоальянс» у 2021 році. З’ясувалося, що ТОВ виставило рахунки у жовтні 2021 року в неповному обсязі, а у грудні від нього надійшов рахунок, де йшлося про спожиту електроенергію в цьому місяці і недоплату за жовтень. При цьому дії постачальника не були узгоджені з управлінням освіти, тобто ТОВ «Газенергоальянс» діяло на власний розсуд (вони чітко це визнали, тому і повернули кошти за грудень). У результаті претензійної роботи «Газенерго­альянс» повернув управлінню освіти отримані у грудні 2021 року 582,4 тисячі гривень, а недоотримані у жовтні 2021-го вони вирішили стягувати через суд – звичайна господарська практика.

Після вручення підозри слідчий звернувся до суду з клопотаннями про відсторонення Костенко від посади та про обрання стосовно неї запобіжного заходу – застави в розмірі пів мільйона гривень. 15 листопада Кіровський райсуд відмовив правоохоронцям в обох клопотаннях. Також суд погодився з думкою Лариси Костенко і її захисників-адвокатів про необґрунтованість висунутої підозри. Правоохоронців це не влаштувало, і вони оскаржили ухвали райсуду.

6 грудня Кропивницький апеляційний суд частково задовольнив апеляційні клопотання та ухвалив відсторонити Ларису Костенко від посади на місяць (правоохоронці просили відсторонити на два місяці) і обрав запобіжний захід – заставу в розмірі 107 тисяч гривень (правоохоронці просили 502 тисячі). Якщо застава не вноситься – можуть бути обрані інші запобіжні заходи.

– Сто тисяч застави внесли мій син і його побратими 8 грудня, – каже Лариса Костенко.

Небагатьом відомо, що син очільниці міського управління освіти ще навесні минулого року вступив у Збройні сили України, отримав на війні контузію. Лариса Костенко неохоче розказує про це. Ці кошти могли б наближати Перемогу, а зараз вони зберігаються на рахунках апеляційного суду.

Але їй образливо ще й від того, що їй, матері захисника України, на виконання ухвали суду довелося здати закордонний паспорт. Хіба в її становищі є сенс тікати з країни і переховуватися за кордоном? Коли почалася повномасштабна війна, вона не тільки залишилася на батьківщині, а й організувала в Кропивницькому роботу з прийому та розселення людей, які їхали сюди з місць бойових дій. Перший в Україні соціальний гуртожиток для переселенців створено в Кропивницькому, і до цього очільниця управління освіти має прямий стосунок. До того ж, керівникам структурних підрозділів органів місцевого самоврядування заборонено виїздити за кордон.

– Також правоохоронці вважають, що я можу підробити документи, вплинути на свідків, – продовжує Лариса Костенко, маючи на увазі підстави, з яких її відсторонено від посади. – Це все дивні припущення. Копії та оригінали документів, які я начебто збираюся знищити, передано правоохоронним органам. Більшість документів, які стосуються закупівель електроенергії, зберігаються на електронних платформах, до яких правоохоронці мають доступ.

За словами Лариси Костенко, її жодного разу не викликали до слідчого. Але вона готова прибути за першим викликом і пояснити, що вручена їй підозра – необґрунтована та побудована тільки на припущеннях.

– У повідомленні про підозру слідчий написав, що я й директор енергопостачальної компанії, перебуваючи у приміщенні міської ради, підписали договір. Це – вигадка. Припущення слідчого про те, що я змовилася з працівницею централізованої бухгалтерії, теж ні на чому не ґрунтується. Централізована бухгалтерія розташовується за іншою адресою, ніж управління освіти, і я ніколи не зустрічалася з тією працівницею. Усі рахунки для оплати, акти виконаних робіт спочатку потрапляють на перевірку і візування в централізовану бухгалтерію, а вже потім їх підписую я як керівник управління освіти. Кожен діє у межах своїх посадових інструкцій. Показники лічильників електроенергії в освітніх закладах я теж не фіксую і не передаю постачальникам. Цим займаються або відповідальні працівники цих закладів і централізованої бухгалтерії, або обленерго. У більш ніж двадцяти відсотках наших закладів доступ до лічильників мають лише працівники обленерго. Управління освіти оплачує рахунки, які отримує від постачальників. У ході звірок виявляються невідповідності, які вирішуються згідно з нормами господарського законодавства та бухгалтерського обліку. Але правоохоронців не цікавить господарська діяльність управління освіти за весь рік споживання закладами електроенергії, де чітко видно, що кількість спожитої та оплаченої електроенергії співпадає з інформацією обленерго. У своїх висновках правоохоронці відображають тільки період грудня 2021 року, чим спотворюють реальну ситуацію споживання електроенергії у 2021 році.

Лариса Костенко впевнена, що кримінальне провадження стосовно неї буде закрите через відсутність події злочину – якщо не у ході досудового слідства, то в суді, а управління освіти розбереться з оплатою «за світло» без допомоги правоохоронців.