Тільки Олександрія!

12:13
486
views

Депутати Олександрійської міської ради ухвалили рішення про звернення до Верховної Ради і президента України щодо збереження історичної назви міста Олександрії та похідної від неї назви селища Олександрійське. Сталося це під час сесії міської ради 5 грудня.

На початку сесії міський голова Сергій Кузьменко пояснив присутнім, що так званий «фаховий висновок» Українського інституту національної пам’яті не містить документального підтвердження належності назви міста Олександрія до російського імперського наративу.

У тексті звернення зазначено, що «Жителі міста сприймають назву як похідну від імені Олександр, що з грецької означає “захисник” та жодним чином не сприймається як наратив країни-агресора. Просимо з розумінням поставитись до позиції депутатів і містян щодо назви міста, яке, на нашу думку, не порушує норми антиколонізаторського законодавства».

Тож Олександрійська міська рада попросила Верховну Раду і президента розглянути два питання:

за умови відсутності документальних доказів того, що назва Олександрія належить до російського імперського наративу, вивчити можливість не перейменовувати місто;

перенести рішення у цій справі на період після завершення воєнного стану.

Це рішення міської ради підтвердило результати опитування щодо думки містян про перейменування Олександрії. Всього в опитуванні взяло участь понад 16 тис. осіб, 91% з яких – проти перейменування міста. Ще 7% вважають, що перейменування потрібно, 2% – мали інші варіанти відповіді.