«Нехай серце мами продовжує жити»

12:10
375
views

У Кіровоградській обласній лікарні сталася знакова подія – вперше в нашому регіоні проведено операцію з трансплантації серця. Операцію проводив відомий кардіохірург, директор Інституту серця МОЗ України Борис Тодуров, який зазначив, що операція пройшла штатно.

 

«Мої колеги – від двірника (йшов сніг, а територія повинна бути чистою) до медичного директора – молодці! Все було організовано на найвищому рівні! Дякую», – написала у соцмережах керівниця обласної лікарні Лариса Андреєва. У понеділок вона з колегами відповіла на численні запитання журналістів.

За словами Лариси Миколаївни, лікарня планувала займатися трансплантологією з 2019 року. Проводилися консультації, навчалися спеціалісти, відбулася нарада на рівні ВР, підписано угоду про співпрацю з Інститутом серця та Центром хірургії та трансплантології імені Шалімова. Пандемія підкорегувала плани, і нарешті це стало можливим.

Донором серця стала 58-річна жителька Кіровоградщини. Реципієнтом – 58-річний киянин, якого доставили до Кропивницького, прооперували та реанімобілем повернули до столиці.

Лікарі повідомили, що згоду на забір органів дали рідні жінки, в якої було констатовано смерть мозку, що прирівнюється до смерті людини. Для діагностики смерті мозку збирається спеціальний консиліум за участі фахівців, які пройшли спеціальні навчання. Витримується доволі жорсткий протокол, де дії кожного лікаря розписані покроково. Помилка виключена.

У випадку з жінкою-донором вона була доставлена в обласну лікарню в стані коми. Лікарями було виявлено крововилив, не сумісний з життям. Після констатації смерті мозку запропонували рідним погодитися на передачу органів для трансплантації. Погодилися. Дочка жінки сказала: «Нехай серце мами продовжує жити». Крім серця, яке пересадили киянину, фахівці Національного Наукового Центру хірургії та трансплантології імені Шалімова від’єднали печінку, яку пересадили реципієнту в столичному медзакладі.

Ліна Логвінова, лікарка-трансплант-координаторка, повідомила, що до цього випадку в лікарні було п’ять відмов родичів від донорства органів пацієнтів, в яких було діагностовано смерть головного мозку. Мабуть, зіграла роль необізнаність людей.

Донорство органів – поширена процедура у світі. Можна за власним бажанням зареєструвати згоду на донорство. Це допоможуть оформити в поліклініці обласної лікарні.

«Невдовзі трансплантація органів стане рутинною процедурою, адже світ рухається, медицина розвивається», – зазначив медичний директор обл­лікарні Анатолій Бондар. Кіровоградська обласна лікарня має всі шанси для проведення операцій з пересадки органів. Рішення про те, що медзаклад здатний це робити, прийнято на рівні МОЗу. Високо оцінені знання та робота лікарів. Не вистачає деякого дороговартісного обладнання, але це справа часу.

«Будемо працювати й вдосконалюватися», – сказала Лариса Андреєва, вкотре дякуючи своїм колегам. До речі, киянин, в якому живе серце нашої землячки, очікував на операцію протягом року. Зараз почувається добре, серце прижилося, працює.