Посвідки від «президентського радника» на прізвисько Удав

12:39
453
views

СБУ затримала афериста, який, видаючи себе за радника президента України, допомагав військовозобов’язаним ухилитися від мобілізації.

 

Багато хто розреготався б, якби йому пред’явили посвідчення з таким текстом: «Адміністрація Президента України. Радник уповноважений Президента України з міжнародних питань, пов’язаних з безпекою України. З необмеженими повноваженнями в рамках чинного законодавства. Видане 21.11. 2021 року. Дійсне до 21.11. 2024 року». Адже – це й третьокласникам відомо – Адміністрації Президента зараз не існує, її ще 2019 року реорганізовано в Офіс Президента України. А застереження про «необмежені повноваження» – це ж, скажете ви, з дешевого кіно!

Але не всі такі грамотні. Знайшлися люди, які повірили пред’явникові цього документа. Більше того, платили йому грубі гроші – по п’ять тисяч доларів – за фейкові посвідчення працівників приватного охоронного підприємства. Кумедні, треба зазначити, посвідки.

Ви щось чули про установу з назвою «Державна служба охорони критичної інфраструктури», яка фігурує в цих псевдодокументах? Ми теж не чули. Ми знаємо про Державну службу захисту критичної інфраструктури та забезпечення національної системи стійкості України, утворену урядом два роки тому. Утім, можна припустити, що позавчора її перейменували на «Державну службу охорони критичної інфраструктури».

Але чому держустанова значиться у службових посвідченнях працівників приватного охоронного підприємства? Вочевидь, для створення ілюзії про те, що пред’явник документа виконує завдання державної ваги. Адже купувалися ці посвідчення з однією-єдиною метою – уникнути мобілізації.

До речі, назва охоронної фірми у цих посвідках – не висмоктана з пальця, ПП«ТД Бастіон» існує і зареєстроване в Кропивницькому. Там, мабуть, дуже розсердилися, дізнавшись, що їхню назву так підло використано.

«Він інструктував псевдоохоронців щодо правил проходження блокпостів та спілкування з представниками ТЦК», – йдеться у повідомленні прес-служби СБУ про затримання афериста. Мабуть, він же й рекомендував клієнтам фотографуватися «на посвідчення» в краватках – так солідніше.

«Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період). Операція проводилась співробітниками Управління СБУ в Кіровоградській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури», – інформують речники СБУ.

Із сервісу YouControl дізнаємося, що 52-річний фігурант причетний до двох підприємств і благодійного фонду у колишньому райцентрі на Кіровоградщині. Одне підприємство задекларувало діяльність у сільському господарстві, інше – торгівлю пальним. Благодійний фонд заявив, що опікуватиметься стариками й інвалідами. «УЦ» спробувала з’ясувати, які ж успіхи цих організацій і їх засновника.

На жаль, кілька жителів селища, з якими поспілкувався кореспондент, не змогли бодай щось сказати про бізнесові й благодійницькі досягнення Удава. Щоправда, пригадали, що Удав якось безуспішно балотувався у місцеву раду від «Батьківщини». Дізнавшись про недавні неприємності Удава, земляки розсміялися. Мовляв, це ж ким треба бути, щоб купити посвідку в Удава.

Удав – це тамтешнє прізвисько фігуранта справи про фальшиві документи, яку розслідує СБУ.

 Віктор Іваненко, «УЦ».