Депутати Кіровоградської облради затвердили звіт голови ОДА

13:48
1801
views

Голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко під час пленарного засідання сесії обласної ради прозвітував перед депутатським корпусом про результати виконання делегованих повноважень у 2016 році.

Про це «УЦ» повідомили у прес-службі ОДА.

На початку виступу очільник області наголосив, що всі здобутки і досягнення є результатом втілення спільних з обласною радою рішень та спільної відповідальності перед громадою області. Сергій Кузьменко коротко акцентував увагу на семи важливих питаннях.

Стосовно виконання бюджетів та інвестиційної діяльності голова облдержадміністрації відзначив, що у 2016 році у бюджет області було спрямовано на 1 млрд 145 млн грн. більше, ніж у 2015-му – динаміка зростання склала 56%. Загальна сума надходжень до державного та місцевих бюджетів – 7,4 млрд грн. Практично всі території області показали значний приріст надходжень до місцевих бюджетів завдяки впровадженню бюджетної децентралізації.

«Незважаючи на непросту ситуацію, яка є в нашій країні, важкий фінансовий стан, причина якого, думаю, всім зрозуміла – це агресія Російської Федерації та втрата економічного потенціалу як на сході нашої держави, так і в Криму, нам вдалося у 2016 році наполовину збільшити соціальні видатки. Вони склали 2 мільярди 700 мільйонів гривень», – наголосив Сергій Кузьменко.

Про пожвавлення економіки, за словами Сергія Кузьменка, свідчить також обсяг капітальних інвестицій, який за 2016 рік склав понад 6,2 млрд грн. та збільшився майже наполовину порівняно з 2015-м. За цим показником Кіровоградщина посіла третє місце в Україні. До того ж, область отримує додаткове фінансування у вигляді дотацій та субвенцій.

Серед проблем області він відзначив, що два міста обласного значення мають найнижчі показники доходів місцевих бюджетів у розрахунку на одного жителя: Світловодськ  1576 грн. та Олександрія – 1496 грн., тоді коли середній показник по області складає 3275 грн.

Наступний важливий напрямок діяльності у 2016 році, на якому акцентував увагу Сергій Кузьменко, – це ремонт доріг. Голова облдержадміністрації зазначив, що торік на ремонти дорожнього покриття вдалося залучити півмільярда гривень з різних джерел.

«Вперше за багато років ми розпочали капітальний ремонт доріг державного і міжнародного значення. Можемо говорити про дорогу Знам’янка – Луганськ – Ізварине, можемо говорити про дорогу на Умань від Новоархангельска до кордону Кіровоградщини», – сказав Сергій Кузьменко.

Голова ОДА відзначив, що не розпочалося фінансування за кількома програмами дорожнього будівництва, зокрема не використали кредитні ресурси. Зважаючи на це, не завершили будівництво об’їзної дороги навколо Знам’янки та не розпочали будівництво дороги в Новомиргородському напрямку.

Ще одним пріоритетним завданням на 2016 рік, за його словами, було підвищення середньомісячної зарплати працівникам. Порівняно з 2015-м, середня заробітна плата в області зросла на 21%, а в сільському господарстві – на 55%. Жителі Кіровоградщини минулого року отримували у середньому чотири тисячі гривень на місяць. Нині середня зарплата в області складає понад п’ять тисяч гривень.

2016 року на Кіровоградщині впровадили багато заходів з розбудови інфраструктури, про які коротко поінформував голова облдержадміністрації. Зокрема, здійснили низку успішних проектів з переоснащення діючих, будівництва та введення в експлуатацію нових об’єктів: збудували дев’ять елеваторів, відкрили завод і три переробних підприємства, запустили електростанцію. Майже вдвічі збільшили кошти на оновлення та розвиток закладів соціально-культурної сфери, об’єктів житлово-комунальної та дорожньої інфраструктури.

Сергій Кузьменко також повідомив, що у 2016 закуплено 28 нових шкільних автобусів, 60 навчальним закладам вручили 732 комп’ютери. Для загальноосвітніх навчальних закладів придбали мультимедійні комплекси, шкільні меблі, спортивне обладнання та обладнання для їдалень.

«Загалом у 2016 році на зміцнення матеріально-технічної бази навчальних закладів області витрачено 112 мільйонів гривень, а на проведення поточних ремонтів – понад 16 мільйонів, – підкреслив голова облдержадміністрації. – Важливо, що була знайдена можливість спрямувати кошти на додаткові виплати нашим вчителям вперше за багато останніх років».

Сергій Кузьменко поінформував, що минулого року провели капітальний ремонт 62 закладів культури області на суму 26 млн грн. і поточні ремонти у 343 закладах культури на суму 14 млн грн.

Розповів керівник області й про підтримку учасників АТО. За його словами, протягом 2016 року на відповідні заходи з обласного бюджету витратили 5,8 млн грн.

«Наприкінці минулого року майже вісім тисяч військових отримали земельні ділянки. Це один із кращих показників у державі», – сказав Сергій Кузьменко.

Як зауважив голова ОДА, пріоритетним напрямом інвестування у 2015-2016 роках була галузь охорони здоров’я, фінансування якої було збільшено із 133 млн грн. до 156 млн грн.

«Багато сил витратили на відкриття в обласному центрі Донецького медичного університету. Сподіваємося, що розбудова цього навчального закладу сприятиме забезпеченню Кіровоградщини медичними кадрами», – зазначив Сергій Кузьменко.

Підсумовуючи свій виступ, голова ОДА відзначив, що, за результатами моніторингу соціально-економічного розвитку областей, Кіровоградщина у 2016 році піднялася на п’ять пунктів та займає шосте місце в Україні.

Серед пріоритетів на 2017 рік Сергій Кузьменко виокремив завершення масштабної реконструкції Дитячої обласної лікарні в рамках проекту «Здоров’я наших дітей»: «Окрім цього, ми ставимо за мету також в кожному районі і місті відремонтувати пологові та дитячі відділення. Значна увага в рамках проекту приділятиметься й моніторингу якості харчування у школах та розбудові спортивної інфраструктури для занять дітьми фізичною культурою і спортом».

Насамкінець Сергій Кузьменко висловив сподівання, що спільно з обласною радою вдасться завершити розпочаті процеси реформування і закріпити позитивну динаміку розвитку області.

Депутати обласної ради підтримали звіт про роботу голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка за 2016 рік – «за» проголосували 53 обранці.