Генпрокуратура порушила справу за розголошення держтаємниці проти вихідця з Кіровоградщини

13:46
2578
views

Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження проти директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника за зверненням депутатки від «Народного фронту» Олени Масоріної.

Про це свідчать дані витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, який має в своєму розпорядженні «Українська правда».

Згідно з цими даними, провадження зареєстроване в ЄРДР 16 листопада з правовою кваліфікацією ч. 1 ст. 328 Кримінального кодексу – «Розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі у зв’язку з виконанням службових обов’язків, за відсутності ознак державної зради або шпигунства».

Масоріна стверджує, що Ситник влітку 2017 року надав групі журналістів неофіційне інтерв’ю, в ході якого повідомив обставини та подробиці досудового розслідування у низці резонансних кримінальних проваджень, які ганьблять людину, принижують її честь та гідність.

Зокрема, у кримінальному провадженні щодо у минулому військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика за його обвинуваченням у незаконному збагаченні Ситник розголосив відомості про обставини особистого життя Ірини Німець – цивільної дружини Кулика, які ганьблять її як людину.

«Розголошені Ситником відомості, які стали йому відомі в результаті прослуховування телефону Німець, не були розсекречені у встановленому законом порядку, а тому мали статус державної таємниці», – йдеться у фабулі справи.

Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган підтвердила «Українській правді», що «Управління з розслідування злочинів, вчинених працівниками органів, які ведуть боротьбу зі злочинністю Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України, здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому 16.11.2017 за зверненням народного депутата України Масоріної О. С. та заявою Німець І. В.»

За даними ГПУ, проведення службовими особами Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій стосовно Ірини Німець призвело до порушення недоторканості приватного життя, таємниці її листування та телефонних розмов. Крім того – до розголошення даних досудового розслідування, що ганьблять честь і гідність останньої, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 163, ч. 1 ст. 182, ч. 1 ст. 328, ч. 2 ст. 387 КК України.

Досудове розслідування триває, зазначили в ГПУ.

Артем Ситник народився 19 серпня 1979 року в смт Компаніївка Кіровоградської області.

Професійну діяльність розпочав у липні 2001 року на посаді помічника прокурора Ленінського району Кіровограда, і вже у жовтні того ж року його перевели на посаду

У квітні 2004 року Ситника призначили на посаду старшого слідчого прокуратури Кіровоградської області, а у жовтні 2006-го він очолив слідчий відділ цієї прокуратури.

У серпні 2008 року Артема Ситника перевели на посаду начальника слідчого відділу прокуратури Київської області, де він успішно працював наступні три роки.

У серпні 2011 року Артем Ситник пішов з посади за власним бажанням у зв’язку з незгодою з політикою режиму Януковича, криміналізацією правоохоронних органів, згортанням боротьби з корупцією, абсолютним непрофесіоналізмом і ангажованістю режимом тодішнього прокурора Київської області. Склавши успішно адвокатський іспит, з жовтня 2011 року по квітень 2015-го Артем Ситник займався адвокатською практикою. Очолював адвокатську фірму «Юридичні гарантії».

У січні 2015 року взяв участь у конкурсі на зайняття посади Директора антикорупційного бюро України і виграв його.