Лютневий день народження, або кілька фактів з історії обласної бібліотеки ім. Д.І. Чижевського до поч. 20-х років минулого сторіччя

15:16
1956
views

«Милостивые государи и государыни!….сегодня осуществлена, наконец, давно назревавшая в нашем обществе потребность: создана публичная библиотека… Сегодня мы приветствуем проявление живой общественной души…»
З промови першого голови бібліотечної дирекції М.Малаєва
на відкритті громадської бібліотеки в Єлисаветграді 2 (15) лютого 1899 року

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. І. Чижевського веде свою історію від першої Єлисаветградської громадської бібліотеки, заснованої 2 лютого (15 лютого за новим стилем) 1899 року, яка відчинила для громади двері кабінету для читання на другому поверсі будинку Бардаха, на розі вулиць Інгульської та Дворцової.

Будинок Бардаха (нині на розі вулиць Дворцової та Чорновола)

Установчий період бібліотеки тривав майже два роки, якщо почати відлік з 1 січня 1897 року, коли було створено проект статуту та звернення до міського голови Олександра Пашутіна про скликання перших зборів. Визначна роль у становлення бібліотеки належить її засновникам: Павлу Зеленому – земському гласному, голові Єлисаветградської земської управи, літератору, Павлу Рябкову – земському землеміру, Антону Якубовському – нотаріусу, Олександру Пашутіну – міському голові та багатьом іншим прогресивним єлисаветградцям.
Олександр Пашутін

Павло Зелений

Павло Рябков

19 березня 1899 року бібліотека розпочала видавати книги читачам додому. На 1 січня 1900 року в бібліотеці налічувалося 2572 книги, також 43 назви журналів та газет, які були придбані за власні кошти та отримані в подарунок. Майже за рік приміщення будинку Бардаха, в якому розташовувалась бібліотека, стало надто тісним для читачів та фонду, тому 1 вересня 1900-го року вирішено переїхати в більш просторе приміщення (це стало можливим завдяки пожертвам, які постійно поповнювалися). Дирекція зупинила свій вибір на будинку купця Остроухова, який знаходився на розі вулиць Великої Перспективної та Петровського (нині Т. Шевченка). Цей будинок мав 4 кімнати, три з яких займала бібліотека, а в четвертій знаходився архів, де зберігалися журнали та газети за минулі роки.

Будинок Остроухова (не зберігся)

Від самого початку діяльності бібліотеки Радою бібліотеки постійно порушувалось питання будівництва нового приміщення. До вирішення цієї проблеми найближче підійшли у 1913 році. Коли міська Дума виділила частину коштів, були зібрані пожертви від містян різного майнового стану, та прийнято рішення про взяття кредиту у банку. Будівництво бібліотеки повинно було розпочатись на вулиці Петровського (нині Шевченка), поряд з чоловічою гімназією. Зараз там розташована дитяча бібліотека ім. Т.Шевченка. Однак Перша Світова війна, а потім Жовтневий переворот зруйнували ці плани.
У 1915 році Перша світова війна деякою мірою паралізувала роботу багатьох культосвітніх закладів, Єлисаветградська громадська бібліотека працювала в напруженому режимі. Зросла кількість абонентів з 713 до 1036 на кінець року, збільшився попит на періодичні видання і книги. Дирекція це пояснювала підвищеним інтересом до читання під час війни та притоком нових читачів з евакуйованих у місто учбових закладів.
В 20-ті роки минулого сторіччя громадська бібліотека була включена до «Списку екскурсійних місць м. Зінов’євська» разом із заводом «Червона Зірка», кондитерською фабрикою, пивоварним заводом, водолікарнею, електричною станцією, друкарнею, клубом кавалерійської школи та ін.
Ці та інші факти взято з книги «Бібліотека – свідок та творець історії краю». Видання можна прочитати у розділі «Цифрова бібліотека» http://library.kr.ua/elib/biblioteka.html Книгу можна безпосередньо взяти у будь-якому відділі обслуговування обласної бібліотеки ім. Д. Чижевського за адресою: вул. Велика Перспективна, 24.