Олександрія побореться за лідерство

14:35
970
views

За інформацією «Фонду регіонального центру економічних досліджень та підтримки бізнесу», Олександрія в обласному рейтингу «інституційної спроможності та сталого розвитку» серед малих і середніх громад (до 150 тисяч мешканців) на другому місці, а на першому – Смолінська ОТГ. Оскільки до виборів ще далеко, можна вести мову про якусь об’єктивність, хоча критерії відбору лауреатів зрозумілі не до кінця. Будемо вважати це не лише авансом, але й непоганим підтвердженням результатів перших місяців діяльності нової влади, в якій на заключний етап вийшов процес формування управлінської команди.

Розпорядженням міського голови було призначено цілий ряд нових керівників: начальником управління ЖКГ, архітектури та містобудування став Михайло Сулятицький, фінансове управління очолив Олександр Лукашов, Олександр Репенько став начальником управління приватизації, оренди майна та землі. КП «Житлогосп» очолив Віктор Самойленко, а начальником управління охорони здоров’я стала Тетяна Сакара. Цікаво, що останні двоє мають неабиякий досвід керівництва райдержадміністраціями, тобто можна вести мову про значне підсилення потенціалу місцевих управлінців, що повинно конвертуватися в промисловий та соціальний розвиток громади.

Саме з цією метою міський голова Сергій Кузьменко, разом з своїми заступниками та депутатами міської ради, відвідали ВК ПрАТ «Оболонь», вклад якого в обсяг реалізації продукції міста становить майже 30%. Досвід олександрійської «Оболоні» цікавий тим, що вона фактично врятувала для міста потужне підприємство, нехай і змінило напрям діяльності з випуску «Олександрійського» пива на безалкогольні та прохолоджувальні напої. Головне, що підприємство демонструє потужну динаміку, дає людям роботу, а місцевому бюджету – чималі податки, які є куди витрачати.

Окрім відвідин, як колись казали, флагманів промисловості, міський голова продовжує знайомитися з освітнім та культурним простором. У ході знайомства керівництва міста зі школами паралельно намічаються й плани першочергових будівельних чи ремонтних робіт. Потрібно ремонтувати покрівлі, спортивні та актові зали, їдальні, харчоблоки, робити утеплення та укомплектовувати освітні заклади навчальним обладанням, а кошти передбачати як з міського бюджету, так і залучати зовнішні ресурси. Але насправді коштів потрібно набагато більше, ніж може акумулювати міський бюджет, оскільки з початку року вступив у дію новий Санітарний регламент, який затвердило Міністерство охорони здоров’я. Якби все зрозуміло, дітям – найкраще, але де брати кошти на інколи кардинальне переоблаштування всіх 17 шкіл міста, міністерство та уряд не кажуть. Зате можна передбачити, як зросте тиск контролюючих та перевіряючих органів на керівництво як шкіл, так і міста.

Але й саме місто не забуває проводити рейди та перевірки торговельної мережі на предмет порушень правил торгівлі алкоголем, особливо в нічний час. Спеціалісти управління економіки та інспектори муніципальної безпеки «накрили» 8 об’єктів торгівлі та ресторанного господарства, але практично безрезультатно. У сенсі, майже всі заклади торгівлі, які на момент перевірки не були зачинені (!), дотримувалися правил і після 22-00 алкоголем не торгували.

Зате культурне життя в Олександрії входить в нову, весняну фазу! Виконавчий комітет дозволив виступ комедійного колективу «Вар’яти» в Палаці культури «Світлопольський», яким і відкривається концертний сезон, зупинений на час карантинних обмежень. Зрозуміло, що концерт має відбутися з дотриманням санітарних вимог, у тому числі й заповнюваності глядацької зали не більше як на половину, але це гарна новина, яка формує позитивний настрій.

Звичайно, у культурному секторі Олександрії не без проблем, але схоже, що тут є бажання не тікати від них, а вирішувати, шукати варіанти. Мова про районну бібліотеку ім. Дм. Чижевського, розташовану в родинному будинку вченого. Наразі превалює думка про створення тут музею, хоча потрібно думати й про його наповнення, а можливо, і про розширення тематичного простору, але спочатку потрібно потурбуватися про працевлаштування бібліотекарів та збереження фондів, і влада запевняє, що бібліотечна мережа міста, яка нещодавно поповнилася 800 новими книжками, здатна вирішити й цю проблему.

Це приклад того, як потрібно підходити до вирішення завдань, тобто потрібно мати конкретні пропозиції та втілювати їх у життя. Здається, з пропозиціями в Олександрії недостатку не буде, оскільки тут виникла ідея створення громадського простору (хабу), члени якого будуть… продукувати ідеї. Називатися хаб (ну чому не клуб або центр?! – Авт.) буде «Нові громадяни», але насправді це, умовно кажучи, «старі громадяни», тобто активісти, які не вписали себе до списків депутатів або чиновників і таким чином намагаються знайти засіб застосування сил.

Але, на наше спільне щастя, в Олександрії є й насправді абсолютно нові громадяни! Це новонароджені, які регулярно з’являються на світ в пологових будинках міста. Саме для них Олександрія нещодавно отримала 70 «пакунків маляти», в які входить набір практично всіх необхідних дитині речей, вартістю більше 5 тисяч гривень кожний. «Бебі-бокси» вже почали вручати породіллям.