Доброго дня, ми з України!

10:56
579
views
Фото Ігоря Демчука, «УЦ».

В нас є День Незалежності, Декларації про суверенітет, День прапора, День соборності, День єднання, День героїв Небесної сотні, День кримського спротиву, День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, День захисників і захисниць і ще з десяток знаменних днів, пов’язаних із статусом, гідністю і честю нашої країни. Тепер до них додався ще й День Державності України. Раніше 28 липня відзначали День хрещення русі – України, тепер свято органічно перейшло до державності.

Кіровоградщина доєдналася до урочистостей, перші особи області та міста, військові біля пам’ятника Шевченку казали гарні слова, вручали відзнаки та нагороди тим, хто їх заслужив, – ветеранам, волонтерам, спортсменам, діткам, які збирали гроші на бронежилети для ЗСУ, – Варварі Хлевицькій, яка продавала тюльпани на вулицях, аби допомогти війську, та Матвію Розінку, який співав під гітару й також збирав кошти. «Ці діти уособлюють собою тисячі українських юних волонтерів, які в силу своїх можливостей наближають нашу перемогу. З такими дітьми в України велике майбутнє. Ви – молодці!», – зазначив голова Кіровоградської обласної ради Сергій Шульга.

Отримала відзнаку Наталія Бурьяненко, внутрішньо переміщена особа з Луганщини, вибачте за цей трохи кострубатий термін. Вона організувала в Кропивницькому волонтерський рух «Годуємо патріотів», який формує супові та борщові набори для фронту, їхній суповий набір «Байрактар» знаменитий серед військових. Сотнями, тисячами готують вже не перший рік!

«Де Україна – там свобода, і за свою свободу ми боремося. І коли переможемо, тоді настане мир»,  – сказав начальник обласної військовї адміністрації Андрій Райкович.

Потім була межконфесійна молитва за мир і перемогу – православні та католики, мусульмани й євреї спільно просили небеса про це. Один з них молився на колінах…

Також було ще чимало цікавих подій – гасіння вже четвертої серії легендарної поштової марки з російським кораблем, доля якого усім відома. «Доброго вечора, ми з України» – написано на ній.

Загалом це святкування відрізнялося від звичних «паркетних» заходів до усіх визначних днів від дня народження Шевченка до Дня Незалежності. Було чеснішим та людянішим.

 

P.S. У мирний час День Державності буде вихідним.