Система рекуперації повітря в приміщенні: як це працює

15:09
653
views

RU

Багато власників квартир і приватних будинків звикли до того, що через вентиляцію втрачається до 30% тепла в опалювальний сезон. Багато хто, але не всі – решта почали шукати вирішення питання та знайшли його! Система рекуперації повітря в будинку дозволяє акумулювати тепло витяжного повітря та передавати його потоку припливного. Таким чином, у квартирі істотно знижуються тепловтрати. Щоб грамотно вибрати та купити рекуператор для дому, давайте розберемося в їхніх видах та особливостях.

 

Що таке система рекуперації повітря?

Незалежно від пристрою, рекуператор працює на основі теплообмінника. Він здійснює ключову для пристрою функцію – обмін тепловою енергією між витяжкою та притоком у вентиляційній схемі. Вентиляція з рекуперацією дозволяє ловити на виході 40-90% тепла та повертати його в приміщення. За опалювальний сезон економія стає справді суттєвою.

На ілюстрації зображекна вентиляція JABLOTRON FUTURA L – установка з рекуперацією тепла та вологи. Джерело: https://alterair.ua/ru/otoplenie/otoplenie-teplovym-nasosom-doma

Функції вентиляції з рекуперацією в житловому приміщенні

Найпростіші системи рекуперації повітря просто забезпечують автоматичний теплообмін між повітропроводами. Проте сучасні установки беруть на себе ще більше завдань:

  1. Забезпечення повітрообороту у квартирі 24/7;
  2. Контроль складу, температури та вологості повітря;
  3. Фільтрація повітря, що надходить, від мікропилу або сажі;
  4. Шумоізоляція без обмеження в провітрюванні;
  5. Підтримка добових режимів роботи;
  6. Синхронізація з кондиціонерами, опалювальним обладнанням, системою «розумний будинок» та багато іншого.

 

Як працює теплообмінник у рекуператорі?

Теплообмінник – це теплоємна конструкція. Вона лише за кілька секунд поглинає тепло витяжного потоку для нагрівання свіжого притоку з вулиці. Для багатьох із пластинчастих моделей не потрібна електрика: кожна мембрана однією половиною стикається з притоком, а другою – з витяжним повітрям. Роторні системи, фреонові рекуператори чи, наприклад, системи з вентиляторами живляться від мережі, адже мають комплектуючі, що рухаються.

 

Популярні типи рекуператорів: плюси, мінуси, особливості

 

Пластинчастий рекуператор

Дуже зручні, різноманітні та широко використовуються в побутових та промислових системах. Тут немає рухомих частин, тому блок можна встановити навіть у системі природної вентиляції будинку чи квартири. Завдяки великій кількості пластин площа контакту повітря з теплообмінником може досягати декількох кв.м – це дозволяє максимально швидко проводити теплообмін між притоком і витяжкою.

+ Простота конструкції, невелика вартість, автономність від живлення.

− У північних широтах може обмерзати, і тоді потрібна установка невеликого ТЕНу.

− Не найвищий коефіцієнт корисної дії.

 

Роторна система

Про їхню конструкцію можна судити з назви: тут рекуператор приводиться в рух роторами. Вісь обертання лежить між двома повітроводами й оточена самим рекуператором – циліндром, наповненим теплопровідним гофроматеріалом. Коли рекуператор обертається, його начинка знаходиться в притоці та витяжці почергово й таким чином здійснює між ними теплообмін.

+ Високий ККД: до 90%.

+ Контролює вологість.

− Не використовується у маленьких за площею приміщеннях.

 

З проміжним теплоносієм

Цей тип потрібен у проєктах, де приток і  витяжка знаходяться на відстані 1,5 метра та більше один від одного. У цьому випадку встановлюється два теплообмінники, з’єднані трубками. Тепло між теплообмінниками переносить циркулюючий у системі теплоносій (вода чи розсіл).

+ Підходить для встановлення у великих будинках.

+ Відмінний спосіб доповнити рекуператором готову вентсистему.

− ККД залежить від швидкості руху теплоносія.

 

Камерний тип систем

Простими словами – це камера із заслінкою, яка контролює приплив та витяжку. Спочатку система відкривається для витяжного повітря, яке нагріває блок. Потім повертається та запускає холодне повітря, яке обігрівається безпосередньо стінками камери.

+ Гарний ККД: до 80%.

− Є ймовірність змішування повітряних потоків.

 

Чому встановити рекуператор – це чудове рішення?

  1. Система рекуперації повітря зберігає тепло в квартирі та знижує тепловтрати через вентиляцію на 40-90%.
  2. Це можливість встановити компактну приточно-витяжну вентиляцію, яка споживатиме мінімум електроенергії.
  3. Рекуператор забезпечує будинок свіжим повітрям без шуму та пилу 24/7.
  4. Вентиляція з рекуперацією вирішує проблеми вологості та появи вогнищ цвілі, створює здоровий мікроклімат у приміщеннях.

5. Сучасні рекупераційні системи оснащені фільтрами, дистанційним керуванням та продвинутою автоматикою.