День Ч

11:46
679
views

Медична комісія – справжнє благодіяння для армії. Без неї кожен призов­ник почувався б хворим і нездатним носити ранець.

Ярослав Гашек, «Бравий солдат Швейк».

 

Уся країна з тривогою чекала на цей день. Навіть бій за звання абсолютного чемпіона у надважкій вазі між Олександром Усиком та Тайсоном Ф’юрі для декого відійшов на другий план. Напередодні минулої суботи багато хто побоювався Апокаліпсису, але виявилося – день як день. Просто ще одна доба війни з прильотами, смертями, сиренами та іншими, вже звичними, атрибутами нашого сьогодення.

18 травня 2024 року набув чинності новий закон про мобілізацію в Україні. От чесно, хотів напередодні цієї дати зробити велике інтерв’ю з кимось із командирів місцевого військкомату (тепер це ТЦК та СП), розпитати про алгоритм дій звичайного кропивницького призовника, потенційного захисника Батьківщини, про вирішення індивідуальних проблем, яких чимало у кожного повнолітнього чоловіка, але це виявилося таким гемороєм! Процедура письмового погодження питань, а потім і відповідей – чи не на рівні Генштабу. Ну ні так ні! Як казав один мій знайомий: «Я думав, це вам потрібно».

Закон так чи інакше торкнеться всіх громадян України, а безпосередньо – призовників у віці від 17 до 25 років, які отримали посвідчення про приписку; військовозобов’язаних від 25 до 60 років, які мають тимчасове посвідчення чи військовий квиток; жінок – медиків та фармацевтів, які перебувають на військовому обліку. Усім їм потрібно оновити облікові дані у ТЦК протягом двох місяців. На думку авторів закону, з 18 травня в Україні «зміниться підхід до цієї війни. Час, коли одна частина країни воювала, а інша – жила звичайним життям, добігає кінця».

Переказувати всі нюанси, заборони нового закону та лазівки в ньому немає жодного сенсу, тепер кожен військовозобов’язаний вирішуватиме свої проблеми сам. Стали жорсткішими практично всі нормативні акти, які дозволяють призовникові отримати відстрочку. Служити підуть навіть раніше обмежено придатні, якщо тільки повторна ВЛК не переведе їх у непридатні. А для решти: не можеш стріляти – копатимеш, не можеш копати – знайдуть іншу роботу під силу. Армії потрібні кожні руки, навіть якщо на них не вистачає пальців.

Доберуться до хитрозроблених «вічних студентів», куплені «білі квитки» підуть на повторну медкомісію, трохи зменшиться кількість броньованих молодих хлопців, які присіли на чиновницькі посади. Навіть ухилянти, які вже отримали умовний термін у суді, знову опиняться у зоні особливої уваги. Хоча я все-таки не радив би сподіватися на виняткову справедливість нового закону. Знаменита цитата з Оруелла «Усі тварини рівні. Але деякі рівніші, ніж інші» ще довго буде девізом нашого суспільства.

Нікуди не дінуться вибірково добрі (ви зрозуміли, про що я) дядьки і тітки з ТЦК та ВЛК. Тим, хто «рівніші за інших», як і раніше, знаходитимуть персональні укриття – просто тепер це буде дорожче. А у кого таких грошей зроду не було, ті без варіантів підуть до ЗСУ.

Враховуючи відносно невелику пропускну спроможність наших ТЦК та ВЛК, черги там неминуче будуть. Насамперед у військкомати прийдуть ті самі обмежено придатні, чий стан здоров’я дозволяє їм сподіватися на набуття статусу «непридатний». Іншими словами, явно не ті, хто здатний зміцнити ЗСУ. І це можна пояснити: реальний шанс відвести від себе дамоклів меч мобілізації, отримати право на виїзд за кордон. Кому не хочеться годинами стовбичити у ТЦК – підуть у ЦНАПи, а наймолодші та найпросунутіші спробують скористатися електрон­ним кабінетом військовозобов’язаного.

Щодо чоловіків призовного віку, які зуміли перебратися через Тису та інші пункти пропуску за кордон, то вважаю, що для ЗСУ вони втрачені назавжди. І змусити оновити свої дані військовозобов’язаного, який звалив, на Батьківщині немає ніякого сенсу. А всі спроби натиснути на них лише поставлять крапку у відносинах громадянина та країни.

Починається велика ревізія чоловічого населення країни, яке залишилося, аудит можливості захистити свою державу. Це поки що не мобілізація, а лише облік та контроль людських ресурсів. Мобілізація розпочнеться пізніше. Вас повідомлять.