Кабаки з минулого літа

11:57
363
views

Уже червень, а у 78-річного кропивничанина Сергія Полоніна – повно кабаків, вирощених на присадибній ділянці.

 

– У мене у будинку вище 15 градусів ніколи не було, – ділиться секретом тривалого зберігання врожаю. – Раз провів експеримент: кабак пролежав два роки. Трохи підсушений став, але цілком їстівний.

У Полоніна річний урожай кабаків – близько двох тонн.

– Від ста до ста п’ятдесяти штук. Кілька – по п’ятнадцять і більше кіло, решта – до десяти. Частину врожаю з’їдаю, частину роздаю, продаю. Саджу декілька сортів, та вони перезапиляються. «Гітари» виростають ребристими, що властиво для круглих. Та це не страшно, смаку не втрачають.

За словами Полоніна, у їжі він надає перевагу сирим кабакам. А ще тушкує їх з тертою морквою, часником, цибулею, сушеними яблуками. Усе – з власного городу, який о будь-якій порі – в ідеальному порядку.

– Мама мене привчила до городництва. Вирощувала картоплю, помідори і ще багато чого. Я допомагав. Відколи матері немає, сам хазяйную. Картоплі не саджу. Замість неї – кабаки. А ще – помідори, огірки, квасоля, полуниця, малина. Квасолі по шість відер збирав. Сам стільки не з’їси. Дітям даю.

З початку нинішнього століття Сергій Полонін не вживає м’яса та міцних напоїв.

– Як побудував Ощадбанк на розі вулиць Леніна й Декабристів (нині Театральної й Панченка – В.К.), так і відмовився. Я був там головним інженером. КІСМ теж будував, і гуртожитки. Вів звичайний спосіб життя. Хвороби змусили перейти на рослинну їжу. Щоранку – зарядка. Встаю о пів на четверту і – бігати, вправи робити. Дочка і її дитина, вони тепер в Канаді, теж привчилися до зарядки. Останнім часом обходжуся без зарядки, бо тиск. А піднімаюся о половині четвертої – звичка.