Бентежне оновлення персональних даних

11:02
603
views

Все, що буде описане нижче, відбувалося (й досі триває) в Борисполі. Та це, напевне, типово для будь-якого населеного пункту. Наш земляк і колега Андрій Богданович, виконуючи закон про мобілізацію, вирішив оновити персональні дані. Зауважимо, що почав цю процедуру не в перед­останній день відведеного терміну, а за три тижні. Про те, яким це стало квестом, Андрій розповів «УЦ».

– Маю статус обмежено придатного у воєнний час і непридатного в мирний. Бориспільський військкомат періодично викликав мене з 2014 року, дивився на мої документи і казав, що я їм не потрібний. В 21-му році я почав працювати в Національній раді з питань телебачення і радіомовлення. Як держслужбовець мав пройти ВЛК. Як я її проходив протягом двох місяців – це окрема історія. Але в результаті я отримав статус обмежено придатного у воєнний час.

В Нацраді я мав бронь. Потім став працювати на телеканалі «Київ», а це комунальне підприємство. Як всі військовозобов’язані, я мав оновити дані. Встановив застосунок «Резерв +». Разів п’ять його оновлював, але він, на жаль, не підтягнув мої дані. В такому випадку рекомендують звернутися до ЦНАПу або ТЦК. Пішов до ЦНАПу. Там величезні черги. Я звернувся до Подільського «прозорого офісу» й зрозумів, наскільки продуктивність роботи залежить від співрозмовників. Мені трапилася така бойова жіночка, що за три години пройшло 80 людей. Я був останнім у черзі, встиг потрапити до кабінету, але й тут з’ясувалося, що мої дані не підтягнулися.

Наступний крок – ТЦК. Я потрапив до кабінету, де оновлюють дані, і мені одразу заявляють, що не можуть цього зробити, доки я не пройду військово-лікарську комісію. На ВЛК я пройшов перше коло. Потім пішов у поліклініку, бо не всі спеціалісти є у військкоматі – немає психіатра, дерматолога та інших. Щоб потрапити до лікаря, який тобі потрібен, треба, мабуть, щось вгадати або мати фарт.

Величезні черги. Дві, а то й три сотні людей – чоловіків і жінок – постійно курсують між ТЦК та поліклінікою в надії, що пройдуть комісію. Навіть після того, як ти пройдеш всіх спеціалістів, і в поліклініці також, повертаєшся у військкомат на ВЛК, стаєш у чергу, щоб потрапити до головного – терапевта, який робить висновок, чи придатний ти.

З власного досвіду: я був і 66-м, і 74-м, і 98-м. «Найвдаліший» випадок, коли я майже дійшов до кабінету терапевта, був за п’ять людей до цих жаданих дверей, але лікар об’явив, що на годиннику рівно 14.00, йому час додому. Наступного дня я знову прийшов, вже зранку. Через пару годин черзі оголосили, що терапевта сьогодні не буде.

Взагалі там вже створена система. Прийти на дев’яту ранку – це вже пізно. Але є окремі списки: на ВЛК, до голови ТЦК і таке інше. Загалом п’ять-шість черг, куди записано по 150 людей. Все це надворі під сонцем. Навісів немає, туалетів також, води немає де купити. Дивно, що не знайшлося підприємливих громадян – можна було непогано підняти бізнес.

Раптом я чую, що Міноборони каже: для оновлення даних не треба проходити ВЛК. Це нормально?! Комунікація ніяка. Вчергове наступили на ті самі граблі. Люди переконані, що будуть оштрафовані, якщо до 16 липня не встигнуть оновити дані. А в Міноборони кажуть, що не принципово, коли ви закінчили цю процедуру, головне, що почали вчасно. Офіційні особи чомусь не можуть все чітко пояснити, не можуть дати ради тому хаосу, що відбувається. Плюс бардак в медичній системі. Нас приймають в таких умовах… Це не медичний заклад, а сарай. Я просто зустрівся з «совком».

І це ще не всі черги, в яких треба вистояти. Для того, щоб пояснити раптовому патрулю на вулиці, що ти законослухняний, треба отримати довідку про те, що ти проходиш ВЛК. Цей документ видають в окремому кабінеті, куди також черга. Замкнене коло.

Чоловіки в чергах дуже роздратовані. Це довготривалі очікування, не факт, що буде результат, треба якось вирішувати питання з роботою, яку ти начебто прогулюєш. Чув, що в деяких районах Києва під ТЦК під’їжджають звечора, ночують в машинах, щоб о четвертій ранку бути першими в черзі. Тому що о сьомій вже 20 людей стоять.

Є й прикольні моменти цього всього. Після того, як я у фейсбуці опублікував пост про бентежне оновлення персональних даних, на мене вийшла одна з бригад і запропонувала працювати у них в прес-службі. Бригада перебуває в Дніпропетровській області. Написали, що умови в них казкові. А я все ще проходжу ВЛК…