Комедія з «їхнього» життя

13:03
1405
views

Існує думка, що найтонкіший гумор – єврейський, найсмішніші анекдоти – теж. Напевно, не випадково голов­ний режисер театру ім. Кропивницького, заслужений діяч мистецтв України Євген Курман звернув свою увагу на п’єсу Ефраїма Кішона «Ктуба» («Шлюбний договір»), і 7-8 березня відбудеться прем’єра вистави «Свідоцтво про шлюб». Про те, чому обрана саме ця п’єса і що побачить наш глядач, ми поговорили з Євгеном Васильовичем під час невеликої перерви в репетиції.

– Ми сподіваємось, що це буде весела музична сімейна комедія. Дія відбувається в Ізраїлі, є трохи єврейського колориту, але проблема там загальнолюдська. З одного боку, там звичайний побутовий сюжет, а з іншого – є на що подивитися, можна проаналізувати і себе, і своїх близьких, є над чим і посміятися, і поплакати, і чому порадіти, і чим насолодитися. Композитором для цієї вистави знову виступив заслужений діяч мистецтв України Євген Миколайович Кулаков, який оформляв нам і «Сорочинський ярмарок», і «Циганку Азу». Це третя його робота з нашим театром, і, як завжди, музика театральна, дуже красива, тому я думаю, що вона запам’ятається глядачам. Зараз ідуть репетиції, часу осталось не дуже багато, тому ми активно працюємо, – говорить Євген Курман.

«В Ізраїлі для реєстрації шлюбу потрібно пред’явити шлюбне посвідчення батьків. Бо інакше може, не приведи Господи, статися, що наречений чи наречена – «мамзер», або позашлюбна дитина!

І отой документ кудись подівся! І що робити? Адже без нього рабин шлюб не зареєструє! Отже, батькам потрібно знову одружитися. І тут Шифра, що прожила з чоловіком чималих 25 років, починає:

– Я не знаю, бо шлюб – це таке відповідальне діло, мені треба подумати…

– Мамо, та що там вже думати, в нас вже зал замовлений, запрошення розіслані, - каже донька.

А ще втручається сусідка, що має наміри стосовно батька, та гість з кібуцу, що має наміри стосовно нареченої…» Так проанонсували своє майбутнє творіння самі кропивничани. І ця інтрига підказує, що далі буде ще цікавіше.

– У виставі зайняті Олексій Дорошев, Інна Дорошенко, Даніїл Кащеєв, Ілля Литвиненко, Ірина Ликова, Надія Мартовська та заслужена артистка України Ірина Дейнекіна. Дуже хороша й дуже колоритна компанія, - продовжує Євген Курман. - Усе в нас вийде здорово, з живим оркестром, з дуже цікавим оформленням, з красивою музикою та живим співом. Артисти в нас усі співають.

– Чому ви звернулися саме до ізраїльської драматургії?

– Це країна, яка сформувалась майже на наших очах. Туди з’їхались різні люди з усього світу, і вони самі створили свою державу. Герої п’єси – це люди, які будують свою країну, але при цьому постійно сперечаються, сваряться (сміється). І ця паралель – дуже наша, адже ми реформуємо нашу державу, по-новому будуємо її. І в нас усі зовсім різні, наче з різних країн з’їхались, усі думають по-своєму, бачать різне рішення однієї проблеми. Але все одно треба приходити додому й вечеряти… І так само сваритися. Тобто в цьому для мене є якась однаковість. Ну й, звичайно, юмор єврейського народу… Ми ж завжди жили поруч.

Ну а наостанок трохи піднімемо завісу таємниці й по секрету скажемо глядачам, що нинішній сезон завершить прем’єра вистави за п’єсою Шерідана «Дуенья» – шикарний, костюмований, музичний «спектакль-цяцька», як назвав його Євген Курман. Оформляти його буде митець Борис Фірцак, який робив у нас «Украдене щастя», тому є впевненість в тому, що це буде щось таке чудове, як сонце Андалузії, впевнений Євген Васильович.

Поспішіть до театральної каси, адже часу вже обмаль. 7 березня, о 18.00, і 8 березня, о 16.00, на вас чекає весела компанія кропивничан у виставі «Свідоцтво про шлюб» за п’єсою Е. Кішона.

Спілкувалась Ольга Березіна, фото Павла Волошина, «УЦ»