Вказівник до усипальниці Раєвських заклеїли плакатом про Чорного Ворона (ФОТО)

14:13
3437
views

Вказівник на повороті до Розумівки Олександрівського району змінили.

Про це у «Фейсбуці» написала журналістка «УЦ» Олена Нікітіна.

«Ось це мене навіть не обурило, а засмутило до сліз, – ідеться у дописі. – На цьому місці був вказівник «Усипальниця Раєвських». Я неодноразово бачила, як транзитні туристи заїжджали в Розумівку. Тепер там – це. Я була біля могили Ворона, бачила високо на дереві живого ворона (кажуть, що він завжди прилітає, коли там люди), писала про це… Але Раєвські!.. Яка історія родини! Яка історія країни! Яка історія нашого краю! Забуваємо? Викреслюємо? Переписуємо? Мені, правда, страшно…»

Історико-архітектурний заповідник родини Раєвських розташований у селах Розумівка і Бовтишка, що пов’язані з життям і діяльністю родини генерала, героя Вітчизняної війни 1812 року Миколи Миколайовича Раєвського.

Основним об’єктом заповідника є пам’ятка архітектури і містобудування національного значення Хрестовоздвиженська церква – усипальниця родини Раєвських. В усипальниці поховані генерал Микола Миколайович Раєвський, його внук Микола Миколайович Раєвський, молодша дочка генерала Софія Миколаївна Раєвська.

Чорний Ворон (Микола Скляр) – військовий діяч часів УНР, повстанський отаман (1919 – 1920), командир кавалерійського полку, другий помічник командувача Кримського корпусу Повстанської армії Нестора Махна, командир ударно-розвідувального загону Степової дивізії Костя Блакитного (серпень – жовтень 1920). Уродженець Розумівки, поблизу якої і загинув у 1920 році в бою з буддьоновцями.