Користувачам Інтернету на Кіровоградщині варто остерігатися нового вірусу

16:40
3357
views

Українців атакує новий вірус-вимагач Xdata.

Про це пише AIN.

Дослідники MalwareHunter виявили новий вірус-вимагач XData. Станом на п’ятницю, 19 травня, було підтверджено 135 унікальних випадків інфікування, 95% з них припало на українських користувачів.

Вірус поки не почав масово заражати комп’ютери поза Україною.

XData шифрує всі файли за допомогою алгоритму AES. Способів розшифровки без оплати викупу поки не знайшли. Зловмисники вимагають від 0,1 до 1 біткоіну залежно від обсягу зашифрованих даних і того, постраждав окремий комп’ютер чи мережа компанії. Курс біткоіну становить понад $ 2100, а значить викуп – від 5 800 до 58 000 грн.

Після шифрування всі файли мають розширення .~xdata~. Вірус не змінює фон робочого столу, а лише розміщує в основних директоріях текстовий файл How Can I Decrypt My Files. У ньому пояснюється: щоб розшифрувати файли, необхідно відправити спеціальний ключ за однією з email-адрес. «Не хвилюйтеся, якщо ви не можете знайти файл ключа. У будь-якому випадку зв’яжіться з підтримкою», – пишуть зловмисники.

Як Xdata розповсюджується й інфікує комп’ютери, поки невідомо.

Нагадаємо, у середині травня світом поширювався інший вірус – WannaCry. Випадки зараження фіксувалися й на Кіровоградщині.