На Кіровоградщині голодують породисті коні

10:20
5920
views
Фото: Лілія Крутько/Facebook

На Олександрійському конезаводі №174 у селі Лікарівка тривожна ситуація – породисті коні голодують.

Про це написала у Facebook мешканка Олександрії Лілія Крутько, і ситуація набула розголосу, передає «Моя Олександрія».

Лілія зазначила, що дорослі особини й молоді лошата дохнуть через брак кормів.

«На Олександрійському кінному заводі дохнуть коні! І дорослі особини, і лошата! Вони дохнуть від голоду! І це ще навіть зима не почалася! Близько двохсот голів приречені на жахливу голодну смерть! Нещодавно померли двоє коней, раніше брали участь у змаганнях і виграли їх. Таке відчуття, що нікому немає діла до нещасних тварин», – написала вона.

Заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрій Коломійцев на запитання «Моєї Олександрії» про інцидент частково його підтвердив: «Ми звернули увагу на це повідомлення і вже зібрали інформацію. Можу сказати, що є проблема з забезпеченням кормами, але цю проблему зараз і конезавод, і департамент агропромислового розвитку обласної адміністрації спільно вирішують».

Водночас чиновник спростував масовий падіж. За його словами, представники Держпотребслужби, які відвідали завод, падіжа не підтвердили. Також про це говорить і довідка, підготовлена заводом.

Згідно з нею, в період з серпня по листопад 2017 року на заводі зафіксовано падіж однієї голови (склероз нирок). Ще п’ять голів забракувала та списала комісія з подальшим забоєм через різні причини (параліч задніх кінцівок через розрив зв’язок поперекових хребців; виразка шлунка; інтоксикація організму через гнійне запалення матки; перелом лівої гомілкової кістки і розрив стінки матки; розрив зв’язок поперекових хребців з подальшим парезом лівої задньої кінцівки).

Також Коломійцев зазначив, що завод підпорядкований державному підприємству «Конярство України», тому впливати на його господарську діяльність ні районна, ні обласна адміністрації не можуть. Він наголосив, що й область, і район готові надавати заводу допомогу, якщо вона буде необхідна.