ШВЛ нам у поміч

12:29
1215
views

Зіткнувшись з невідомою раніше заразою, люди готові вхопитися за будь-яку соломинку надії. Однією з них став апарат штучної вентілляції легень (ШВЛ). І хоча не всі експерти вважають ШВЛ панацеєю, боротьба за кожен вироблений або відремонтований апарат розгорнулася не тільки між лікарнями, але навіть між країнами.

На питання «Яка кількість реально діючих апаратів ШВЛ в області?» редакції «УЦ» відповів директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Олег Рибальченко.

– Якщо говорити про кількість апаратів ШВЛ у медзакладах усієї області, таких 175 шт.

Якщо ж говорити в контексті поширення епідемії коронавірусу, то потрібно зважати, що визначено перелік госпітальних баз, які прийматимуть хворих на COVID-19.

Йдеться про медзаклади «першої хвилі»: Кіровоградську обласну лікарню, Центральну міську лікарню в Кропивницькому, Центральну міську лікарню в Олександрії, Добровеличківську ЦРЛ і Маловисківську ЦРЛ.

Згідно вимог НСЗУ, із-поміж іншого госпітальними базами можуть бути ті мед­заклади, які повинні мати у наявності чотири апарати ШВЛ середнього класу. Зрозуміло, що, залежно від потужностей лікарні, таких апаратів може бути більше. Наприклад, безпосередньо зараз лікарні «першої» хвилі загально мають 36 апаратів, із них 25 – у Кіровоградській обласній лікарні. Для решти визначених госпітальних баз очікуються поставки апаратів.

Проте потрібно враховувати ще кількість анестезіологів, які працюють у лікарнях. Апарати ШВЛ самостійно не функціонують. Потрібен медперсонал, який може займатись їх підключенням та ін. Тож у тій самій обласній лікарні анестезіологів працює 32, відповідно у них і більша кількість апаратів ШВЛ.

Якщо повернутись до питання поділу медзакладів на «хвилі», то, залежно від масовості поширення епідемії, будуть перепрофільовуватись інші лікарні.

Перепрофілізація одночасно всіх лікарень одразу не є виправданою. Навпаки, слід транспортувати хворих у чітко визначені бази, щоб мінімізувати осередки поширення епідемії і зменшити загрозу так званого внутрішньолікарняного інфікування.