Хто в лідерах по області?

13:57
1540
views

Одна з трьох найбільш впливових в Україні соціологічних компаній провела дослідження на Кіровоградщині.

Соціологічна група «Рейтинг» оприлюднила перше дослідження перед стартом виборчої кампанії. Нагадаємо, місцевих голів і депутатів українці обиратимуть уже в жовтні. Настрої жителів Кіровоградщини, згідно з опитуванням, приблизно такі ж, як по державі загалом: високий відсоток потенційних виборців вважає, що в цілому справи йдуть у неправильному напрямку – це думка 48-59% респондентів. Втім, на тлі такого песимізму помітно ростуть рейтинги саме місцевих лідерів. І вони є вищими, аніж рейтинги центральної влади. Наприклад, у Кропивницькому, якби вибори міського голови відбулися найближчої неділі, з відчутним відривом від найближчого конкурента переміг би Андрій Райкович, а от в Олександрії незмінний впродовж багатьох років Степан Цапюк програв би!

Загалом, найбільше жителі Кіровоградщини нині невдоволені розвитком промисловості в регіоні – 80% опитаних, станом справ у медицині – 82%, а також боротьбою з корупцією – 76% респондентів заявили про це.

– До речі, корупційний скандал, фігурантами якого стали очільник Кіровоградщини Андрій Балонь і його підлеглий, вплине на рейтинг влади. Я думаю, навіть про самого голову ОДА люди дізналися більше, виходячи саме зі скандалу. Адже ми бачимо з опитування, що діяльність такої інституції, як обласна державна адміністрація, не змогли оцінити 40% респондентів. При цьому, хто такий Андрій Балонь, не знають взагалі близько 76% опитаних. Звісно, що будь-який корупційний скандал, у першу чергу виходячи з обіцянки президента побороти корупцію, впливатиме певним чином на рейтинг «Слуги народу». Попри це, даватиметься взнаки й економічна ситуація, тобто її погіршення, якщо таке відбуватиметься. У цілому ми бачимо низхідний рейтинг провладної партії як по Україні, так і в регіоні, – коментує заступник директора Соціологічної групи «Рейтинг» Любомир Мисів.

Згідно результатів опитування, найголовнішими проблемами жителі Кіровоградщини називають безробіття та війну на сході – 52% і 50% відповідно.

Серед місцевих політиків найбільш упізнаваними в області є двоє колишніх голів облдержадміністрації Сергій Ларін і Сергій Кузьменко, а також міський голова Кропивницького Андрій Райкович.

Сергій Ларін зберігає свій раніше здобутий рейтинг на Кіровоградщині – його б нині підтримало 25% респондентів. Однак цікаві дві інші позиції – це рівень довіри до Сергія Кузьменка й Андрія Райковича. Наприклад, до Сергія Кузьменка позитивно ставляться 19% опитаних. До Андрія Райковича – 21%. Однак у розрізі міст Олександрії та Кропивницького Сергій Кузьменко й Андрій Райкович – безсумнівні лідери.

На запитання, якщо б вибори міського голови Олександрії відбулися найближчої неділі, із результатом 35,1% переміг би Сергій Кузьменко. Натомість за чинного міського голову Степана Цапюка проголосувало б 32,9% опитаних. Ріст рейтингу екс-голови Кіровоградщини Сергія Кузьменка в розрізі Олександрії пояснюється його активністю в місті впродовж тривалого часу. Додали плюсів і його соціальні проєкти під час карантину, коли компанія «АгроВіста» спільно з футбольним клубом «Олександрія» підтримували жителів міста та району під час карантину. А заснований благодійний фонд «Турбота» допомагав обладнанням медичним закладам.

При цьому, якби найближчим часом відбувся другий тур виборів міського голови Олександрії, 48% голосів, за даними опитування, здобув би Сергій Кузьменко та таким чином із різницею 15% випередив би Степана Цапюка – за чинного мера проголосували б 33% олександрійців.

По Кропивницькому соціологія “Рейтингу” є такою: роботою міського голови задоволені 55% опитаних, не задоволені – 30%. Міською радою задоволені – 38%, не задоволені – 41%. Громадським транспортом міста задоволені 61% респондентів. Комунальними підприємствами (ЖЕКи, благоустрій міста, освітлення, і т.п.) задоволені – 26%, медичними закладами – всього 19%, отже, є над чим працювати. 51% опитаних вважають, що за час каденції діючого мера ситуація в місті вцілому покращилася. Лише 7% побачили погіршення. 53% опитаних зазначили, що міський голова ефективно реагує на загрозу коронавірусу у місті. 19% – протилежної думки. Про ефективну реакцію на пандемію з боку міських медичних закладів та правоохоронних органів говорили близько 40% опитаних.
Якість громадського транспорту (43%), якість доріг (34%) та вуличне освітлення (24%) – сфери, з якими на думку опитаних, пов’язані найбільші успіхи діючого мера.

Міського голову Кропивницького Андрія Райковича на другий термін обрало би 38,7% учасників соціологічного опитування. За кандидата Артема Стрижакова проголосувало б 18,8% з-поміж тих, хто вже визначився з вибором.

Високі особисті рейтинги як Андрія Райковича, так і Сергія Кузьменка в масштабі Кіровоградщини сформували стартовий рейтинг гіпотетичної локальної партії, якби обидва лідери об’єдналися в неї. Умовну політсилу вже готові підтримати 5,8% жителів області.

– Ми бачимо, що довіра до цих двох людей висока. Звісно, що жителі Кіровоградщини готові проголосувати за такий місцевий проєкт, зважаючи на перелік справ, зроблених цими людьми. І навіть у такої умовної партії є рейтинг, оскільки мають значення особистості, їхній управлінський досвід та вміння вирішувати ті чи інші проблеми громади, – пояснює Любомир Мисів і додає, що партія мерів «Пропозиція», до правління якої нещодавно увійшов міський голова Кропивницького Андрій Райкович, прогнозовано може здобути високу підтримку на виборах у жовтні. – Бренд «Пропозиції», тобто партії мерів, партії господарників, скажемо так, базується на об’єднанні людей, які вже конкретно щось зробили для містян. Відповідно, філософія цієї партії полягає в конкретних справах. І з ними її представники йтимуть до виборців. Партія «Пропозиція» будується на конкретних рейтингах конкретних людей. Це демонструють дані нашого дослідження.

 

*Опитування Соціологічна група «Рейтинг» на Кіровоградщині провела з 1 по 14 червня. Участь у ньому взяли 2 тисячі респондентів віком від 18 років і старші. Помилка репрезентативності – не більше 2,2%.

Інформаційна агенція CBN.