Неможливого немає, або Шлях до Британії

14:35
912
views

Учень школи №6 Нікіта Саїтов виборов грант на безкоштовне навчання в Британії, у приватній школі «Шиплейк» у 40 милях від Лондона. Навчання в приватних британських школах одне з найдорожчих у світі, вартість стартує від 27 тисяч фунтів стерлінгів на рік і може сягати далеко за 50 тисяч. Так що це велика удача 16-річного хлопця з Кропивницького. І на загал гранти в Британії не надто популярні, бо школи – це в першу чергу бізнес. Але держава зацікавлена в талантах, шукають перспективну молодь і підтримують таких обдарованих, як Нікіта, сподіваючись, що в майбутньому такі діти прославлять школу.

Ось що розповідає сам хлопець:

– Я багато подавався на різні грантові програми, це була моя четверта чи п’ята спроба отримати стипендію на навчання в Британії чи Америці. Тому я вже знав, чого чекати, які будуть задавати питання, як правильно відповідати та чого взагалі від тебе очікують.

– Як облаштувався в Британії?

– У кожного студента є окрема кімната. Шкільний комплекс складається з чотирьох великих будівель, названих на честь засновників школи. Там ми і живемо, і навчаємось. Частина студентів на вихідні їздить додому.

У 12 класі кожен обирає три або чотири предмети, на яких бажає спеціалізуватися.

У нас усього 20 академічних годин занять на тиждень, але дуже багато домашніх завдань. Це займає майже весь час, але мені такий інтенсивний темп подобається, він готує до дорослого життя, і в університеті навантаження буде ще більшим.

За програмою, дякуючи якій я навчаюсь у Британії, було відібрано ще четверо з України, але всі ми навчаємося в різних школах.

Мене зустріли дуже приязно, показали кімнату, розповіли, що та як, познайомили з усіма студентами в нашому будинку. Тут до іноземних студентів таке саме ставлення, як і до своїх.

Десь тиждень я призвичаювався, і тепер все нормально.

– Яку спеціальність плануєш для себе?

– Я хочу стати аналітиком баз даних. Вивчаю вищу математику, комп’ютерні науки та хімію. Чому хімія? Бо в університетах, де навчають на аналітиків баз даних, окрім математики та комп’ютерних наук вимагають ще одну науку. Я обрав хімію.

– Ти став наймолодшим з фіналістів конкурсу. Як витримав конкуренцію?

– Мені допомагали мої батьки, друзі, я багато готувався, а завдяки участі в інших програмах у мене була деяка перевага.

Також успіх сина «УЦ» прокоментувала мати Нікіти Тетяна:

– Як бачите, немає нічого неможливого. Просто треба хотіти та наполегливо йти до мети.

– Що включає в себе грант?

– Програма HMC Projects – це бордінгове навчання. Грант включає в себе навчання, проживання, харчування, абсолютно всі витрати.

Ця організація, HMC Projects, об’єднує директорів бордингових шкіл, тобто шкіл з постійним проживанням студентів, яка підтримує талановиту молодь з Західної Європи, де відбирають 50-60 чоловік, з України щороку відбирають 4-5.

Про цей грант ми дізналися від класного керівника Нікіти. І раніше в нього був досвід подавання на гранти.

– На який термін розраховано проєкт?

– На два роки. А потім він має право на вступ до вузів Британії, Штатів та Австралії. Будемо шукати й на це грант, бо в Британії рік в університеті коштує 80 тисяч фунтів.

– А як сумісні паралельне навчання в 11-му класі у нас в школі та в Британії?

– Таке можливо за певних умов. Здавати ЗНО Нікіта все одно приїде сюди.