Чи небезпечна риба в Світловодську?

13:51
2808
views

Все розпочалося 26 травня з фрагменту новин на телеканалі «1+1». В ньому повідомлялося, що в місті Бровари чоловік отруївся рибою, яку придбав в одному з супермаркетів. Риба була зі Світловодська. Наступні дні цю новину підхопили та поширили інші телеканали. Згодом додалися ще жертви. Виявилося, що вже отруїлися четверо, а один чоловік помер від бутулізму. Неприємну для Світловодська та його мешканців новину підхопили інтернет-видання країни та області.

Держпродспоживслужба встановила виробника зараженої рибної продукції – ФОП Меркулов А.В. Постачальником цієї продукції до гіпермаркету «Караван» і супермаркету «Мегамаркет» є фірма «ЧУДО-ЮДО» (м. Світловодськ Кіровоградської області).

Із 29 травня 2017 р. у Києві встановлена тимчасова заборона на реалізацію зазначеної продукції, громадянам, які її придбали, наполегливо рекомендується утриматися від вживання її в їжу.

Відразу в уяві українців Світловодськ почав асоціюватися з такою собі темною плямою, де виготовляють отруйну рибу. Чи так воно є насправді? Спробуємо прослідити шлях риби зі Світловодська.

Риба та Світловодськ у розумінні багатьох жителів не тільки Кіровоградщини – поняття майже тотожні. Це й зрозуміло, адже місто розташоване на березі Кременчуцького водосховища. За радянських часів на Світловодщині промисловий вилов риби здійснювали два рибколгоспи, але був розвинутий і індивідуальний вилов риби. Після розвалу СРСР став поширюватися саме індивідуальний, чому сприяла економічна ситуація в місті.

На сьогодні в районі та місті існують малі підприємства та підприємці, які займаються вирощуванням, виловом і переробкою риби, а саме коптінням і в’яленням.

Крім тих, хто офіційно займається виловом риби, звичайно є й неофіційні. Більшість з них – це звичайні браконьєри. Їх в місті та селах району немало. Як правило, вони здійснюють свій промисел незаконними засобами, сітками, що категорично заборонено законом. Боротися з незаконним виловом мають рибнадзор, поліція, СБУ, громадські активісти. Втім, у цій боротьбі перевага на боці браконьєрів. Про що свідчать розповіді рибаків-любителів, які жаліються на те, що на вудочку тепер спіймати щось важко. Але це інша історія.

Далі виловлена риба поступає чи безпосередньо на ринки та торговельну мережу, чи до переробників риби. Як і хто торгує живою світловодською рибою в інших місцях відслідкувати важко.

В Світловодську живу рибу можна придбати на ринку та в магазинах. На ринку є павільйон «Жива риба», торговельна точка приватного підприємця та торговельна точка підприємства з вилову риби з Великої Андрусівки. В міжнерестовий період тут можна придбати свіжу рибу. Торгівля рибою під час нересту заборонена. Раніш в цей період на ринку можна було торгувати живою рибою приватним підприємцям, які самі її вирощують і мають відповідні документи. В цьому році таку торгівлю заборонили. Чи повністю вирішена ця проблема? Ні. Незважаючи на наявність відповідних служб, купити рибу можна, як можна купити валюту не в пунктах її продажу.

В місті живу та перероблену рибу продають в магазині «Жива риба» та перероблену в супермаркетах. Зараз період нересту. Я побував в супермаркетах «Маркетопт» і магазині «Жива риба». Жива риба відсутня, є в’ялена та копчена. Всі відповідні документи в наявності.

Тепер про небезпечність такого продукту, як в’ялена та копчена риба. Головний лікар Світловодської ЦРЛ Юрій Котенко повідомив, що за рік в місті та районі був один випадок захворювання на бутулізм. Жінка отруїлася консервованою тушонкою домашнього виготовлення.

Остаточний висновок в цій історії зроблять відповідні правоохоронні органи. Підприємства перевіряються. Сподіваємося, що ця справа не затягнеться.

Втім, як на мене, залишається питання щодо контролю за якістю продукції. Як відомо, санстанції доживають останні часи. Я не є фаном цього відомства, але є тенденція. Після того як головний офіс цієї установи переїхав із Світловодська до Олександрії, на полицях магазинів побільшало товарів з простроченим терміном.

Ні міська, ні районна, як в нашому випадку, влада не має відповідних превентивних важелів для запобігання таких ситуацій. Що далі?

Вадим Степанець, м. Світловодськ – спеціально для «УЦ»