Художник-воїн Володимир Чорний: повернення на Батьківщину

11:25
366
views

Повідомляючи про його загибель, багато ЗМІ пов’язували ім’я Володимира Чорного з фільмом «Памфір», де він був художником-декоратором. Але його спадщина набагато більша, глибша, різноманітніша. Переконатися в цьому можна, завітавши до Музею мистецтв у Кропивницькому.

Володимир (близькі називають його Вовчиком) – кропивничанин. Народився 27 березня 1976 року. Закінчив СПТУ №8 за спеціальністю «художник-оформлювач». Потім отримав фахову освіту в Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури. Потім – далі і вперед, до висот. Війна перервала його творчий і життєвий рух.

 

Довідка «УЦ»: Володимир Чорний – професійний художник-декоратор фільмів, реклами, художник-реставратор, вільний художник. Працював як художник-декоратор над фільмами «Памфір» (реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук, 2022), «Залізні метелики» (реж. Роман Любий, 2023), «Брама» (реж. Володимир Тихий, 2017), «Наші котики» (реж. Володимир Тихий, 2020), «Віддана» (реж. Христина Сиволап, 2020), «Ефір» (реж. Кшиштоф Зануссі, 2018), «ШТТЛ» (реж. Едді Уолтер, 2022). Працював художником-постановником та художником-декоратором над кліпами для «Океан Ельзи», DREZDEN, «Соня Кей», «ТНМК» та інші, рекламі Apple airpods, Reno і т. ін.

З початком повномасштабного вторгнення росіян Володимир Чорний пішов добровольцем в ЗСУ. На посаді головного сержанта, виконуючи і командирські обов’язки, захищав з бригадою Мар’ʼїнку, звільняв Лиман, тримав лінію оборони на напрямку Сватово – Кремінна. Загинув 9 травня 2023 року. Володимиру Чорному указом президента України присвоєно орден «За заслуги» ІІІ ступеня посмертно.

 

Виставка робіт Володимира Чорного на його батьківщині ініційована його коханою жінкою Оленою Білецькою і друзями, колегами. Вони воліли представити їхнього і нашого Вовчика в його творіннях. А вони різноманітні і різнобарвні.

Художня виставка представляє оповідки Володимира, які він нотував, перебуваючи на «нулі». «Він як творча людина не мав змоги малювати, тому робив нотатки. Це були посилання – мені, друзям. Вони метафоричні, деколи гумористичні, але в цьому – наш Вовчик», – сказала Олена.

На виставці можна побачити розвиток митця. Малюнки, начерки, творчі пошуки. Основна робота Володимира – художник-декоратор. Тому увагу привертають його роботи зі знімальних майданчиків. Але не тільки.

– На виставці представлені роботи Вовчика з підтекстом, з двошаровим змістом, з посиланням, – каже Олена Білецька. – Про це треба розповідати. Маємо сподівання на його земляків, які про нього пам’ятатимуть, дякуватимуть йому.

Олена повідомила, що планує організувати читання оповідок Володимира Чорного. Продемонструвати фільм «Памфір». Оголосити конкурс малюнків. Це все на Кіровоградщині – батьківщині художника-воїна Володимира Чорного.

Один з міських парків Кропивницького пообіцяв висадити алею гортензій на честь і пам’ять Володимира Чорного. Розквітнуть – побачимо і згадаємо. А поки що – на виставку в художній музей!