Святкуємо великодні свята безпечно

13:28
376
views

В Україні цього року Великдень відзначатимуть 5 травня. У мирний час велика кількість людей у різних регіонах України часто відвідувала нічні богослужіння, а також святкувала Великдень з найближчими.

Воєнний стан, запроваджений в Україні 24 лютого 2022 року, у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії, зумовив багато обмежень у повсякденному житті кожного. Зокрема, це стосується і відзначення релігійних свят. 

Офіційно Православна Церква України дозволила встановлювати початок і кінець богослужінь на Великдень так, щоб вони не збігалися із часом комендантської години. Це рішення було затверджене Постановою Священного Синоду ПЦУ (№ 23 від 7 березня 2022 року). 

Комендантська година в кожній області встановлюється по-різному і на Великодні свята вона не скасовується! На Кіровоградщині комендантську годину не змінюватимуть, тобто вона триватиме з 23.00 до 05.00. Пересування вулицею в час дії комендантської години заборонене, тому богослужіння мають транслюватися в онлайн-режимі. Храми можна буде відвідати після завершення комендантської години.

Місцеві церкви самостійно можуть регулювати час проведення служіння відповідно до ситуації в регіоні. 

Українська Греко-Католицька Церква на своєму сайті виклала розклад богослужінь, а також прямих трансляцій для тих, хто не має можливості у цей час відвідати храм. 

Церкви, навіть у воєнний час, часто залишаються відкритими для вірян. Проте не варто забувати про заходи безпеки, особливо тепер, коли кожна область в Україні є незахищеною від прямих бомбардувань ворога та є постійна загроза авіаударів. Тож, якщо у вас є така можливість, краще приєднуйтеся до служби дистанційно. 

Якщо ви плануєте відвідати богослужіння на Великдень, обов’язково пам’ятайте:

Завчасно перевірте наявність укриття біля церкви, або ж уточнюйте, чи воно є у самому храмі, щоб ви могли сховатися у разі повідомлення про загрозу авіаудару чи ракетної атаки. 

Не ігноруйте сирени! В жодному разі не сприймайте оголошення про повітряну тривогу як щось звичне, адже ви ніколи не можете прорахувати, чи перебуваєте у безпечному місці. Почули сирену? Негайно йдіть в укриття або користуйтеся правилом двох стін, не забувайте відходити від вікон. 

Будьте уважними до старших рідних. Якщо вони планують піти на богослужіння, упевніться, що це буде для них безпечно. Залишайтеся поруч, щоб допомогти їм за необхідності перейти в укриття. 

Разом з тим:

  • готуючи святкові страви, дотримуйтесь правил безпеки при експлуатації печей, газових та електричних приладів;
  • під час освячення паски подбайте про те, щоб запалена свічка не торкалась поліетилену, або плетеного великоднього кошика;
  • зберігайте безпечну відстань від інших прихожан у церкві, щоб від вогню свічі не загорівся їхній одяг;
  • підв’язуйте міцно хустину та збирайте волосся, або на нього не потрапив вогонь від свічки при нахилі голови;
  • під свічкою тримайте шматок цупкого паперу, аби через гарячий віск ви не смикнули рукою та не впустили свічку на одяг;
  • не підпускайте малолітніх дітей до відкритого вогню, навіть якщо це маленький вогонь свічки;
  • повернувшись додому, запалені свічки поставте у вогнетривкі підставки подалі від легкозаймистих предметів.

Пам’ятайте, що ви можете зробити необхідні кроки, щоб уберегти своє життя і життя своїх близьких. Не нехтуйте рекомендаціями, уважно стежте за ситуацією.

Олена Єфімова, НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області