Ще одна ЧАЕС?

12:25
302
views

Чи буде збудована поряд з Кіровоградщиною АЕС, яка виведе Україну в лідери світової атомної енергетики? Принаймні, «Енергоатом» має такі наміри – відновити будівництво Чигиринської АЕС, розпочате у середині 1980-х років за рішенням, як тоді водилося, партії й уряду й зупинене 1989-го під тиском громадськості, наляканої Чорнобильською катастрофою. Цими амбітними планами компанія днями поділилася з громадськістю в Telegram.

Про чіткі терміни будівництва Чигиринської АЕС «Енергоатом» не повідомляє. Щоправда, згадується Енергетична стратегія України на період до 2050 року – цим документом, ухваленим урядом уже під час війни, передбачено збільшення потужності вітчизняної атомної генерації. Втілюючи цю стратегію в життя, в «Енергоатомі» звернули увагу на руїни в Чигиринському районі Черкащині, недалеко від кордону з Кіровоградщиною. З подробиць повідомлено таку: реакторів буде чотири, побудують їх за передовою ядерною технологією AP1000. Чим чудові американські реактори AP1000, шукайте інформацію в Інтернеті самі.

Не забули в «Енергоатомі» й про Орбіту – містечко для енергетиків. Орбіту почали зводити у сімдесятих, там планувалося поселити 20 тисяч працівників АЕС. Відтоді минуло сорок років, і керівництво «Енергоатому» відчуло необхідність у добудові й відновленні тамтешніх житлових багатоповерхівок, адмінбудівель, магазинів, іншої інфраструктури. І хоча нині Орбіта для життя не придатна (хіба що для зйомок фільмів на кшталт «Сталкера»), її хочуть зробити одним з найсучасніших містечок енергетиків. А Україну – «лідером у сфері атомної енергетики з унікальним досвідом та власними технологічними рішеннями».

Треба зазначити, страхіття в Чигиринському районі впадало в око нашим державним керівникам і раніше. 2005 року тодішній міністр енергетики Плачков висловився про можливість відновлення будівництва Чигиринської АЕС. Але до діла не дійшло. Можливо, влада не наважилася через супротив громадських діячів, які застерігали: не можна паплюжити таку національну святиню, як Чигирин, промисловістю. Тим часом недобудови руйнувалися, там промишляли шукачі дармового брухту. А 2021-го в уряді знову заговорили про потребу в Чигиринській атомній.

Повідомляючи про наміри відновити її будівництво, «Енергоатом» похвалився першим успіхом: Чигиринська міська рада дала дозвіл на передачу в його користування майже сорока гектарів земель. Залишилося всього-на-всього побудувати АЕС.

Віктор Іваненко, «УЦ».