Над жителями Кіровоградщини хочуть провести експеримент – вимкнути телебачення

15:34
2948
views

Кіровоградщина може стати першою областю, де спробують повністю вимкнути аналогове мовлення.

Таким чином у Нацраді з питань телебачення та радіомовлення перевірять, чи готова Україна переходити на цифрове мовлення, повідомили «УЦ» у групі компаній «1+1».

Область досліджували з-поміж трьох регіонів. Кіровоградщину обрали у зв’язку з тим, що вона не є прикордонною, має ідеальне поле для експериментів, адже наявні різні верстви й прошарки населення та проблемний рельєф. Також розглядали Київ та Житомирщину.

«Не розпочавши, ми ніколи не зрозуміємо. Тобто зараз ми зіткнулися з Кіровоградською областю та починаємо визначати ці зони. Покриття, що нам надає УДЦР, не поступається аналоговому покриттю. Чим раніше ми почнемо, тим швидше питання буде закрите», – зазначив член Нацради з питань телебачення та радіомовлення Олександр Ільяшенко.

Водночас у Нацраді визнають, що оскільки заміри – контрольні, а офіційних за новою методикою ще ніхто не проводив, то наявні дані не можуть бути на 100 відсотків об’єктивними та відповідати дійсності. Практичні експерименти дадуть змогу зрозуміти, наскільки на практиці різняться цифри, адже, наприклад, на тій же Кіровоградщині оперують іншими даними.

За словами генерального директора Кіровоградської ОДТРК Вадима Мурованого, навіть за наявності спеціального септоп-боксу тільки 40 відсотків населення території має змогу приймати цифровий сигнал. Для порівняння: аналогове покриття складає 70 відсотків, яке, хоч і недосконале, але навіть з перешкодами ловить сигнал на відміну від цифрового, що не проникає до споживача через рельєфну особливість окремих населених пунктів.

Також експеримент може продемонструвати додаткову соціальну проблему – недостатню наявність відповідного обладнання у жителів регіону. До 2015 року соціально незахищеному населенню Кіровоградщини передали понад 21 тисячу септоп-боксів, частина з яких так і не була використана за призначенням.

У Нацраді також зазначили, що вже мали діалог з владою Кіровоградщини з цього приводу. Зокрема, остання має встановити, яка кількість септоп-боксів необхідна та як їх закупити. Паралельно проводитимуть регіонально-інформаційну кампанію для населення з роз’ясненням, як переходити на цифрове телебачення. Однак спочатку експеримент мають схвалити на рівні Урядової комісії, яка опікується переходом з аналогу на цифру.