Медики підозрюють, що світловодська риба розносить ботулізм, – ЗМІ (ОНОВЛЕНО)

12:41
1922
views

Лікарі підозрюють у жительки Світловодського району ботулізм.

Про це «Depo.Кропивницький» стало відомо з власних джерел.

Жителька села Андрусівка потрапила до лікарні в середу, 31 травня. Лікарі підозрюють у неї ботулізм. Інших подробиць наразі немає. Так само відсутня поки що будь-яка інформації про цей випадок на сайті Держпродспоживслужби в області.

Нещодавно кілька випадків захворювання на ботулізм через рибу зі Світловодська сталося в Києві. Згодом повідомлялося, що світловодська риба поклaлa в реaнімaцію ще й жительку Херсонa.

Ботулізм – гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зумовлює токсин Clostridium botulinum. Хвороба характеризується міоплегією та офтальмоплегією, парезом кишечника, розладами вегетативної інервації, при тяжкому перебігу – бульбарним синдромом і гострою дихальною недостатністю. Можливий летальний результат.

Збудники ботулізму широко поширені в природі. Спори Clostridium botulinum серотипу А, В, G, зрідка E, ізольовані з ґрунту, більшість штамів серотипу Е – з прибережного мулу, піску берегів (от чому прісноводна риба часто інфікована патогенами саме серотипу E). Спори, що мають здатність протягом тривалого часу зберігатися, за певних умов можуть перетворюватися на вегетативні форми і навіть накопичуватися у ґрунті, мулі, а особливо в трупах тварин.


ОНОВЛЕНО о 16:23. Жителька Світловодського району потрапила у лікарню з підозрою на ботулізм, але не через рибу.

Про це «УЦ» повідомили в обласному лабораторному центрі.

Перші симптоми недуги жінка відчула 22 травня, на другий день після вживання в їжу м’ясної консерви власного виготовлення.

25 травня хвора звернулась за медичною допомогою до Олександрійської центральної лікарні, але, вирішивши лікуватись за місцем проживання, відмовилась від госпіталізації.

30 травня жінка звернулась до Світловодської центральної районної лікарні де була госпіталізована з попереднім діагнозом «ботулізм».

Перебіг захворювання лікарі оцінюють як середній.