За що арештовані два заступники?

14:06
1916
views

В сесійній залі йшла чергова сесія Світловодської міської ради. Депутати знімали з посади секретаря, а в цей час у кабінеті заступника міського голови співробітники Національної поліції в області розкладали купюри на підлозі та знімали кіно про затримання господаря кабінету. У цей день затримали заступника міського голови з питань ЖКГ Дмитра Дмитришина та першого заступника голови РДА Сергія Орленка.

Правоохоронці встановили, що фігуранти вимагають 150 тисяч гривень від суб’єкта господарювання за виділення в оренду земельної ділянки розміром 600 м2.

Ці події відбулися 21 листопада, а 23 листопада прес-служба прокуратури Кіровоградської області повідомила, що в Ленінському районному суді за клопотанням слідчого обирався запобіжний захід для посадовців, викритих на отриманні неправомірної вигоди. Суд задовольнив клопотання слідчого щодо обрання для обох фігурантів справи запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Водночас суд визначив їм розмір застави в сумі 128 тисяч гривень.

Вказана сума для застави знайшлася. Допомогли друзі. Високопосадовці вже дома. Досудове розслідування у справі триває.

Відразу скажу, що для багатьох друзів затриманих, колег по роботі та просто містян подія була несподіванкою. Як водиться, версій багато. Хтось вірить у те, що посадовці – хабарники, хтось – що ні та вважає, що це «підстава». Істину знають, мабуть, тільки в Управлінні захисту економіки, і це таємниця слідства. Втім, з огляду на неординарність події, спробуємо розібратися. При цьому будемо використовувати тільки відкриті джерела інформації.

Як стало відомо, 21 листопада 2017 року відбулася спільна нарада представників РДА та міської влади, на якій розглядали питання щодо інвестування галузі житлово-комунального господарства Світловодська в частині збирання та сортування твердих побутових відходів. Питання сортування відходів може постати перед містом гостро, оскільки, відповідно до ст. 32 Закону України «Про відходи», з 1 січня 2018 року заборонено захоронення непереробних (необроб­лених) побутових відходів.

На нараді був присутній керівник фонду благодійної організації «МБФ “Щирі серця України”» з м. Києва Олексій Погода. Він повідомив, що має можливість та досвід у сприянні інвестицій у такі проекти. Для цього йому потрібні листи сприяння бізнесу в цьому напрямку для ФОП Білогуба В.М. Такі листи були надані. А о 16.00 21 листопада відбулося затримання посадовців.

У таких випадках цікавими є постаті затриманих. Дмитро Дмитришин на посаді заступника з ЖКГ – із зими 2017 року. До цього він працював генеральним директором СП ТОВ «Світловодськпобут». Згідно електронної декларації, Дмитро Дмитришин не одружений, проживає з мамою в приватному будинку в 66,2 кв. м. Заступник має автомобіль марки OPEL KADET 1987 року випуску.  За рік Дмитришин заробив 163873 грн.

Сергій Орленко – типовий державний службовець. Свою кар’єру він зробив у Світловодській РДА. Має квартиру 59,7 кв. м. За 2016 рік Орленко та його сім`я заробили 97935 грн. За позикою у 2016 році сплатив 29599 грн. У власності Сергій Орленко має два авто: FORD TRANSIT 1993 року та Volkswagen POLO 2112 рку випуску. Крім того, у власності заступника голови РДА дві земельні ділянки 20 000 кв. м та 800 кв. м. Дружина має земельну ділянку у 20 000 кв. м.

Винуваті посадовці чи ні, має встановити суд. Будемо чекати.

Вадим Степанець, Світловодськ