Помер перший космонавт незалежної України

12:30
1947
views

31 січня у віці 67 років помер перший космонавт України Леонід Каденюк.

Про це «Радіо Свобода» повідомили його друзі.

За попередніми даними, Каденюк помер раптово під час пробіжки у районі Царське село в Києві.

Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці на Буковині в родині вчителів. У 1995 році потрапив до групи космонавтів Національного космічного агентства України. Пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як спеціаліст з корисного навантаження.

З 19 листопада до 5 грудня 1997 року Каденюк здійснив космічний політ на американському шатлі «Колумбія». Під час польоту виконував біологічні досліди, що були пов’язані з рослинами.

Каденюк – автор п’яти наукових праць, торік видав книгу під назвою «Місія – Космос».

Читайте також: Депутат Вселенной

Трудно поверить, что этот невысокий, подтянутый, сдержанный человек с лучистыми пронзительными глазами несет нелегкий груз славы нашего первого космонавта. Украинский Гагарин немногословен, застенчив и обаятелен – звездная (и в прямом, и в переносном смысле) болезнь оказалась бессильной перед ним. Леонид Каденюк дал эксклюзивное интервью «УЦ» и в разговоре впервые услышал от журналиста нашей газеты, что в Кировограде есть памятный знак, посвященный первому полету гражданина независимой Украины в космос…