Пам’ятка про газ

12:50
1619
views

Споживачі природного газу, певно, стикалися з ситуацією, коли вони звертались до так званої газової компанії, а виявлялося – не туди, треба дзвонити за іншим номером чи до іншого фахівця. Чому так відбувається?

Є дві компанії, з якими контактує побутовий клієнт. Обидві дотичні до забезпечення помешкань людей газом, але мають різні функції.
«Україна-Центр» разом з Газопостачальною компанією «Нафтогаз України» підготували цикл статей з практичними порадами для людей, які щодня користуються газом.

Як уникнути боргів за газ

Система обробки інформації про спожитий газ доволі непроста. Саме тому існують певні строки, коли потрібно передавати показники лічильника газу, щоб вчасно отримати коректні нарахування за спожитий газ. Далі пояснюємо: як саме нараховується оплата за блакитне паливо, чому важливо подавати показники лічильника газу на початку місяця та як правильно розуміти дані в платіжці.

Хто нараховує оплату за газ?

Спожиті кубічні метри газу в гривні переводять газопостачальні компанії. В Кіровоградській області – це ТОВ «Газопостачальна компанія “Нафтогаз України”». У компанії активно розвиваються сервісні послуги. Одна з них – приймання показників лічильника від побутових споживачів блакитного палива. Після збору показників компанія передає їх на підтвердження оператору газорозподільної мережі (обл­газ). В Кіровоградській області – це ВАТ «Кіровоградгаз».

Детальніше.

 

Як платити за газ?

Цього року на газовому ринку відбулися зміни в питаннях оплати за газ. Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, змінила механізм нарахування оплати за послуги з доставки (розподілу) газу. Тож відтепер один платіж розділився на два. З січня цього року окремо необхідно платити за газ, а окремо – за його доставку. Ми підготували пояснення щодо того, коли і як здійснювати ці оплати.

Детальніше

Газзбут – це не облгаз

У цьому матеріалі підготували пояснення, за що відповідають газопостачальні компанії, а за що – оператори газорозподільних мереж, та зібрали найпоширеніші питання, з якими звертатися до кожного з них.

Детальніше