Планета в короні. «Омікрон»

12:55
831
views

Русская версия

 

Новий штам коронавірусу поширюється планетою з неймовірною швидкістю. Стартувавши в Південній Африці, він за пару місяців дістався найбільш закритих і вакцинованих країн. Як зустрічають «Омікрон» у різних точках земної кулі, розповідають наші друзі.

 

Олександр Вавінський, Петах-Тіква, Ізраїль:

– Щоб ви зрозуміли масштаби того, що відбувається: минулої доби було виявлено 37 000 (напередодні 16 000). Зростання стрімке. Основна група хворих – до 20 років, таких 40%. Захворілих старше 60 років небагато, адже основна їхня маса вакцинована. «Омікрон» був завезений до нас з ПАР. Виявляють його лише аналізом у медзакладах, на «домашній» тест не звертають уваги. Тести, як і раніше, усі безкоштовні, роблять скрізь, багато пунктів драйвтестів (не виходячи з машини), але черги до 1-2 годин. Минулої доби протестовано 380 тисяч осіб.

Усього однією дозою щеплено 72% населення, двома дозами – 64%, трьома дозами – 40%. За моїми спостереженнями, «Омікрон» протікає легко, і кількість тяжких випадків невелика, може бути лише один симптом. Але МОЗ готується до масової госпіталізації. Обговорюють четверту дозу вакцинації для всіх та лікування новим файзерівським препаратом. Якогось додаткового посилення захисту поки не вводять. Маски у приміщеннях, транспорті, школах тощо, але все працює. На підприємствах рекомендують більшість співробітників перевести на дистанційну роботу, особливо старших 60-ти. Багато урядових установ припиняють особистий прийом відвідувачів, лише по телефону або по пред’явленню «зеленого» паспорта. Поки що лікування амбулаторно 10 днів, але з 13 січня – до 7 днів, якщо останніх 3 дні немає симптомів. Загалом за прогнозом МОЗ захворіє до 90% населення. На вулицях більшість людей у ​​масках і намагаються зберігати дистанцію.

У нас захворів онук у школі. Але вже все добре.10 днів ізоляції, і захворювання пройшло легко, крім втрати запаху. Завтра піде до школи.

 

Юдіт Берлін, Єрусалим, Ізраїль:

– «Омікрону» у нас ніхто не боїться, але маски не знімають, літати за кордон побоюються, щоб не застрягти ніде через обмеження. Усі з побоюванням чекають на нову мутацію – «Омікрон» із «Дельтою», яка вже влаштувалась біля наших кордонів, на Кіпрі.

Уряд посилив перевірки на в’їзді для туристів, для нещеплених, для всіх, хто поступає з будь-якої причини в лікарні, щоб захистити хворих з ослабленим імунітетом. На повну силу йде четверта імунізація для літніх, медиків та інших термінових служб, скрізь потрібні внутрішні «зелені» паспорти. Але люди реагують на все з гумором, і життя продовжується.

 

Наталія Швець, США:

– Приїхав до нас «Омікрон» давно, а за ним ще й «Флурона» (новий штам, якби гібрид «Омікрону» з вірусом грипу) – цей зовсім недавно, але вже зареєстрований у половині штатів. Виявляють «Омікрон» модифікованими ПЛР-тестами. Клінічні прояви більш легкі, смертей і госпіталізацій менше – тому й поширюється швидше за попередні (частіше вся картина хвороби така: нежить і легке нездужання, хто з таким побіжить до лікаря?).

Політика нинішнього президента (обов’язкові вакцинації, із санкціями за відмову) зробила пролом у нашій системі охорони здоров’я. Медпрацівники стали масово звільнятися, щоб уникнути насильства, а хто не щеплений і не звільнився, тих звільнили. Закриті не те що відділення – цілі лікарні, ті ж, що залишилися, – переповнені (що природно). В Огайо та кількох інших штатах мобілізована національна гвардія – заповнювати дірки.

Тестування захлинається: кілометрові черги, люди стоять годинами. «Швидкі» тести стали дуже популярними (мало хто піде на роботу після вірусної інфекції або в гості, не протестувавшись). Звичайно, тестів не стало (раніше роздавали безкоштовні в бібліотеках, поліклініках, різних громадських центрах). Придбати можна онлайн, але це дорого. Вчора адміністрація оприлюднила рішення компенсувати громадянам витрати на раніше куплені тести плюс відкрити сайт, де можна замовити безкоштовні тести.

 

Наталія Дем’янова, Казань, РФ:

– З настанням 2022 року ситуація з ковідом у Республіці Татарстан лише погіршується. Офіційно щоденно реєструється 90-110 нових випадків захворювання. Якщо хочеш знати більш-менш достовірно, множ на 10. Виявлено 2 випадки штаму «Омікрон», обидва завезені. Як і по всій РФ, у Татарстані очікується різке збільшення захворюваності, у зв’язку із закінченням канікул та поверненням людей з відпочинку. Прогноз – у 4 рази. Усі обмеження зберігаються. Люди вже звикли до QR-кодів. Чекаємо, що далі…

 

Віктор Орлі, Марсель, Франція:

– «Омікрон» у Франції з’явився, як і всюди. Паніки не відбулося, але політики з усіх сторін спробували використати новий термін для здобуття дивідендів. Як виявилося, новий штам набагато слабший від попередніх, тому його швидко «закамуфлювали» в загальну масу COVID-19. Але наголосили на небезпеці, яка приходить ззовні. Декларація додаткових засобів безпеки відбулася. Але насправді в аеропортах та на залізничних вокзалах, які приймають основну масу іноземців, ніхто прискіпливого контроля не здійснював.

З початку епідемії у Франції хворих на COVID-19 виявлено 3,2 мільйони чоловік. Із них 126500 померло.

Уряд щодня здійснює нововведення щодо засобів безпеки. Але у пересічних громадян немає чіткого розуміння, що відбувається й куди треба бігти. Частина функціонерів настільки хоче бути передовими з питань засобів безпеки, що вже заплуталися у тому, кому яку команду давали, а яку відміняли. Це створює «перенапряг» у головах французів, які хочуть визначитися, але от… То краще по аперитивчику.

Конкретними заходами уряду є запровадження третьої дози вакцини для всіх осіб старше 18 років. Але парадокс полягає в тому, що це стосується тих громадян, які вже мають дві. Хоча величезна кількість тих, хто вакцинований двічі, відмовляється отримувати третю дозу, бо за цифрою «3» завжди йде цифра «4». Нещодавно введена вакцинація для дітей віком від 5 до 11 років. У всіх громадських місцях маска обов’язкова.

Деякі функціонери на сторінках Twitter констатують la fin de la vague Omicron (кінець хвилі «Омікрону») і закликають медиків змінити своє ставлення до цього вірусу, щоби нормалізувати життя французів, як це є в інших продвинутих демократіях світу.

Професор Ален Фішер на сторінках L’Express заявив, що з березня в нас має настати період затишшя, а за епідеміологічною ситуацією потрібно буде спостерігати аналогічно системі спостереження за грипом…

Невже це кінець? Невже всі біди згинуть?.. Якби… Далі нас чекає чудовий спектакль під назвою «ВИБОРИ».

 

Олег Сусленський, Бремен, Німеччина:

– Хвилі коронавірусу SARS-COV-2 умовно можна розділити не тільки за піковими спалахами епідемії, але й за безпосередньою загрозою, що представляється вірусом.

Перші штами (уханьський, гонконгський тощо) становили велику загрозу життю людини. При тому, що випадків інфікування було мало, смертність досягала 10 і більше відсотків. Досвіду лікування не було, вакцин тим більше, і, хто захворіє, а хто помре, часто вирішував випадок: вік, супутні захворювання та везіння.

Другі штами («Альфа», «Бета» та «Дельта») загрожували здоров’ю людини, але ми почали чинити опір. Протиепідемічні заходи, протоколи лікування та перше покоління вакцин знизили летальність до 2%. Вірус теж відреагував – став заразнішим і почав шукати шляхи вислизання від імунної відповіді. Велике завантаження лікарень плюс тяжкий перебіг хвороби та непередбачувані наслідки лонг-ковиду довели до напруги систему охорони здоров’я практично всіх країн.

Третє покоління («Омікрон» і, можливо, ще щось) становить уже загрозу життєвій інфраструктурі країн. «Омікрон» є найбільш м’яким варіантом коронавірусу, але з усіх мутацій він найбільш заразний.

А це означає, що в якийсь момент кількість тих, хто захворів, нехай і не дуже важко, без попадання до лікарні, може виявитися настільки великою, що на деяких підприємствах маса тих, хто пішов на лікарняний або на карантин, перевищить критичну.

Іншими словами, брак праце­здатних працівників може досягти таких масштабів, коли підтримання нормального виробничого процесу стане просто неможливим.

Експертна рада при уряді ФРН заявила про «високі ризики для критичної інфраструктури». До неї вони відносять лікарні, поліцію, рятувальні служби, підприємства з галузі телекомунікацій, електроенергетики та водопостачання, а також відповідну логістику.

Фірми, де це можливо, працюють у віддаленому режимі. Там, де потрібна особиста присутність, персонал поділяють на «команди A» та «команди B». Наприклад, суворо відокремлені одна від одної чергові бригади пожежників, поліції, авіадиспетчерів, працівників зв’язку.

Аналогічні заходи вживаються й у банківському секторі, що забезпечує функціонування фінансової системи країни, на випадок непередбачуваних обставин розроблено кризовий план безперебійного забезпечення населення готівкою через банкомати.

Думки про те, наскільки серйозною виявиться в Німеччині епідеміологічна ситуація в умовах розповсюдження «Омікрону», сильно розходяться. Є побоювання та прогнози, що через цей вірус у ФРН у лютому не зможуть працювати від 3 до 10 млн осіб.

Як би там не було, але зустрітися з «Омікроном» краще вакцинованим, ніж ні, а в цілому все схоже на те, що це початок кінця пандемії і через кілька років ми навчимося «мирно» співіснувати, «Омікрон» інтегрується в наше життя, стане ендемічним, як вірус грипу