Наша маленька Голландія

11:47
657
views

Мабуть, небагато знайдеться людей, які не чули про парк тюльпанів Кекенхоф у Нідерландах. Також майже вся Україна тепер знає про дендропарк у Кропивницькому – саме завдяки тюльпанам, які квітнуть протягом місяця. Про цю неймовірну красу ми й вирішили поговорити з генеральним директором Корпорації «ХХІ століття» Ларисою Онул.

– Ларисо Анатоліївно, коли й у кого виникла ідея створити в нашому дендропарку тюльпановий рай?

– Нашим дітям було по 4 роки, а в нас з чоловіком була річниця, і він мене запросив у Голландію, у парк Кекенхоф. Це був 2008 рік. Ми попали в саму ейфорію! Специфіка парку така, що вони весь рік готуються до тюльпанового сезону, і потім з березня по червень парк відкрито для відвідувачів. Це неймовірне шоу, і ми були у захваті! Навіть японці, які зазвичай дуже стримані, з такою радістю це все сприймали!

Коли ми це побачили, в Україні взагалі цим усім ніхто не займався, мабуть, і думки такої ні в кого не було. А ми замислились: чому б нам не спробувати створити такий рай у нашому дендропарку? Взяли там каталог, контакти тих, у кого можна купувати цибулини, і навіть купили повний великий мішок цибулин. У себе посадили, а в парку не встигли. Я розуміла, що треба це все зпланувати на наступний сезон. Перші роки дизайн повністю розробляла я сама. До осені ми завезли цибулини, і наші квітникарки висаджували їх на клумби. Перший рік ми висадили десь з пів мільйона квітів.

– З якими труднощами стикнулись на самому початку?

– Проблем майже не було – ні на митниці, ні з фітоконтролем, сплатили податки – це просто робота, певний бізнес-процес.

– Не пам‘ятаєте, які перші сорти тюльпанів ви висадили?

– Ні, можу сказати напрямки: це були мускарі, гіацинти – дуже люблю їх, вони чудові і окремо, і в композиціях, і аромат неймовірний мають, нарциси і різні сорти тюльпанів – прості, півонієподібні, рябчики, як в народі їх називають.

– Ви закуповували цибулини не в самому парку Кекенхоф?

– На території парку працюють дилери, які займаються продажем посадкового матеріалу. Тобто ти подивився живі квіти, щось тобі сподобалось – і ти можеш тут же все це купити або потім співпрацювати з цими дилерами.

– Чи є у вас дані, скільки людей відвіду­вали парк в перші роки і зараз?

– Зараз, звісно, потік відвідувачів трошки спав, але все рівно саме в піковий час цвітіння тюльпанів людей дуже багато. Іноді за день парк відвідувало до 15 тисяч чоловік. А так стабільно 5-7 тисяч у день. У нас на входах є зчитувальні пристрої, і ми можемо простежити кількість відвідувачів. Звісно, раніше було більше – сім‘ї з дітьми, дуже багато екскурсій, особливо зі сходу країни – Кривий Ріг, Дніпро, Кременчук, Запоріжжя, ще Миколаїв, навіть зі Львова і Києва люди приїжджали. Тобто географічна відстань – десь 200 кілометрів по колу. Ми ж у самому центрі країни розташовані. Нас дуже добре впізнають саме по тюльпанах. Іноді кажеш, що з Кропивницького, і люди відповідають, що знають про наше місто через тюльпани. Навіть не здогадуються, що це я до цього причетна! (Сміється.) Це дуже приємно.

– Як ви обираєте сорти і де зберігаєте таку кількість цибулин? Їм же потрібні певні умови?

– Центральні клумби ми пересаджуємо кожен рік. Викопуємо в кінці травня – на початку червня, зберігаємо у спеціальному приміщенні й висаджуємо з початку вересня аж по листопад. Є частина тюльпанів, які ми не кожен рік пересаджуємо, це прості тюльпани, вони не перероджуються так швидко. Ми їх за графіком пересаджуємо, на другий – третій рік. Це між деревами, десь на бокових алеях, а центральні повністю викопуємо, переформатовуємо композиції, щоб це було цікаво. Найвишуканіші сорти можуть перероджуватися, переопилюватись, тому потрібно їх відновлювати.

Раніше в нас був ландшафтний дизайнер, зараз ситуація змінилась, і ми самі створюємо композиції і згідно них замовляємо нові сорти там же, у Голандії. У травні придумуємо композиції, травень-червень робимо замовлення, і потім вони до нас приїздять. Ой, минулого року в нас таке було! По рандомному митному контролю так сталося, що наші тюльпани підпали під повну перевірку. Ми спочатку сміялись, думали, це якась помилка, а сталось так, що вимірювали кожну цибулину. Потім трошки перенервували, щоб встигнути висадити, але, слава Богу, усе встигли! (Сміється.)

Цього сезону всі клумби знову я малювала, наші дівчата дуже класно спрацювали, за що я їм дуже вдячна, буде багато нових сортів. Відкрию таємницю: їх буде 100!

– Це ж така копітка праця! Навіть уявити складно, не те що виконати! Три мільйони цибулин! Та навіть мільйон!

– Так, це все потрібно дуже любити. Ми зараз змінюємо концепцію, навіть сам слоган парку. В реаліях війни, в яких ми зараз живемо, робимо акцент на те, яке місце зараз в світі має Україна, розробляємо нову стратегію розвитку парка під девізом «Україна – світу, світ – Україні». Україна сьогодні має велике значення в світовій геополітиці, у відношеннях з іншими країнами, тому ми вирішили, що теж можемо зробити в це певний внесок. Ми маємо себе презентувати, показати, що Україна – це краса, це Клондайк, це рай. І тут буде рай! На нашому маленькому клаптику землі ми показуємо, що Україна – це родзинка світу, і всі повинні думати про нас. Наші тюльпани на сьогоднішній день – це не просто квітуче поле, ми презентуємо себе як рекреаційний парк вражень і дуже великий акцент робимо на те, що маємо дарити радість. Кожна клумба має свою історію і свою назву, кожна буде присвячена певній країні, буде наголошено, яке значення має ця країна для нас і ми для неї. Це я вам першим це кажу!

Також для нас велике значення мають мама з дитиною, адже, на превеликий жаль, дуже багато родин залишились без батьків, і наше завдання – максимально заповнити це емоційне вигорання радістю, показати, що життя продовжується. І я, і наша команда дуже вдячні людям, які залишились в Україні, ми повинні один одному дарувати позитивні емоції, щоб мама з дитиною, які переступили поріг парку, повністю забули, в якому стані ми знаходимось. Я розумію, що є мобілізація, але дітей ми не мобілізуємо і життя ніхто не відміняв. Ми повинні наших дітей наповнювати позитивними емоціями, яркими фарбами, показувати, що в нас є майбутнє – і воно прекрасне. Через 10-15 років саме цим діткам прийдеться розбудовувати нашу прекрасну країну, яку ми захистимо і відбудуємо для них.

– Ларисо Анатоліівно, коли настає самий пік цвітіння тюльпанів?

– Це місяць десь з 10 квітня до 10 травня. Усе залежить від погоди. Якщо протягом 5-7 днів буде +15, тюльпани дуже швидко розквітають. Зараз ще прохолодно, і вони тільки показались із землі. Ми цього року їх так щільненько посадили, і я маю надію, що буде дуже схоже з Кекенхофом. Цього року ми вже не через посередника закуповували тюльпани, а напряму у парку. Повторю: усі центральні клумби – це повністю нові сорти.

– А куди ви діваєте викопані? Ще цибулини тюльпанів зазвичай дають «діток». Куди ви їх діваєте?

– Певна частина цибулин вибраковується. І до осені теж можуть бути якісь втрати. Частину ми виставляємо на продаж. Щодо «діток» – прості сорти можуть дати паростки, а сортові – це гібриди, вони створені селекціонерами і «діток» не дають. Це спеціально, щоб продавати! (Сміється.)

– Як можна купувати у вас цибулини квітів?

– Зазвичай ми виставляємо оголошення в Інстаграмі. Продаємо восени – вже підготовлені до посадки. Десь з кінця серпня до жовтня. Продаємо прямо на центральному майданчику парку. Цього року хочемо більш масштабну рекламу зробити, бо люди звертаються.

– Як і інші рослини, тюльпани можуть захворіти. Як ви обробляєте їх від хвороб?

– Вони приходять вже обробленими і повністю готовими до висадки. Вони ж проходять фітосанітарний контроль, видається сертифікат. А ті, які ми викопуємо в кінці сезону, обов‘язково оброблюємо, наші спеціалісти за цим стежать.

– Який ваш улюблений сорт тюльпанів?

– Навіть складно сказати, у мене багато улюблених. Кожен рік нам висилають каталоги, і очі просто розбігаються. Дуже подобаються «папужки» – ми на одній клумбі повністю висадили «папужки»: червоні, жовті, білі і зеленуваті, вони такі неймовірні! Ще дуже люблю гіацинти. Є такі чудові, з величезними «шапками», іноді навіть стебла не витримують – лимонного кольору. Ще я цього року закупила нові сорти нарцисів. Вони як для цибулинних рослин коштують недешево, але я не втрималась. Ми на одній клумбі квадратами висадили нову колекцію нарцисів – і бахромчасті, махрові, лимонні з білим, помаранч з білим, по декілька квітів на одному стеблі…

– І останнє питання: коли вже можна йти до вас на квіти?

– (Сміється.) Кожен день відсьогодні! У нас вже квітнуть крокуси. А на початку квітня ми запрошуємо усіх! На тюльпани треба йти неодмінно, бо це неймовірна енергія! Багато людей, і в усіх позитивні емоції, класний настрій – ви уявляєте, який це сплеск енергії! Тому треба не лінуватись, ходити якнайчастіше насолоджуватись, особливо з дітками.

Розкрию вам ще один секрет: у нашій новій концепції, про яку я говорила, ми плануємо ще фестиваль квітів влітку і восени, тобто в усі сезони, квіткові інсталяції, фотозони, які зараз дуже популярні. У нас є теплиці, ми вирощуємо однолітки і потім створюватимемо квіткові композиції. Ми бачили це в Дубаї і хочемо зробити таке у нас. У нас сільськогосподарський край, і восени наші інсталяції будуть присвячені збору врожаю і складатимуться з овочів, фруктів. Ще будуть хризантеми! Тож чекаємо на відвідувачів!