Соколівська ОТГ стала 15 в Україні за рівнем фінансової спроможності

10:51
1604
views

Соколівська об’єднана територіальна громада (ОТГ) – п’ятнадцята за рівнем фінансової спроможності серед ОТГ України.

Про це «УЦ» повідомили у прес-службі ОДА.

Група фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства оприлюднила оцінку фінансової спроможності 366 ОТГ за перше півріччя 2017 року. Її визначили на підставі результатів моніторингу виконання місцевих бюджетів за перше півріччя 2017-го та за чотирма основними показниками, які відображають: власні доходи на одного мешканця; рівень дотаційності бюджетів (питома вага базової/реверсної дотації у доходах); питому вагу видатків на утримання апарату управління у власних ресурсах ОТГ (без трансфертів з державного бюджету); капітальні видатки на мешканця (без субвенцій з державного бюджету).

Соколівська об’єднана територіальна громада зайняла п’ятнадцяту позицію за рівнем фінансової спроможності серед ОТГ України.

Новоукраїнська ОТГ зайняла 42 місце, Маловисківська – 52, Бобринецька – 69 і Великоандрусівська – 323.

Аналітики групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Міністерстві регіонального розвитку вказують на те, що найнижчі показники фінансової спроможності характерні для більшості невеликих громад. Виняток становлять окремі невеликі громади на території, яких розміщені бюджетоутворюючі підприємства та потужні підприємства реального сектору економіки.

Наявність закономірності між фінансовою спроможністю та чисельністю населення громади можна пояснити тим, що у великих громадах більш вигідно розвивати малий та середній бізнес, оскільки там є достатній трудовий ресурс, більш ємний місцевий ринок збуту товарів і послуг та кращі перспективи для сталого розвитку громади.

Великі громади мають більший потенціал та більше можливостей для забезпечення належного утримання об’єктів інфраструктури, функціонування закладів та установ комунальної власності, а органи місцевого самоврядування можуть забезпечити надання якісних публічних та комунальних послуг.

Нагадаємо, в Олександрійському районі розпочали процес формування Приютівської об’єднаної територіальної громади. Вона включатиме у себе території Приютівської селищної, Головківської, Войнівської, Протопопівської, Костянтинівської та Ізмайлівської сільських рад. Сільські ради Косівки й Андріївки, яким також пропонували увійти до складу ОТГ, не підтримали ініціативу, хоча можуть у майбутньому приєднатися до ОТГ, але вже на інших умовах.