На Кіровоградщині розпочався сезон отруєння грибами: як відрізнити їстівні від отруйних

10:55
5320
views

На початку серпня житель села Первозванівка та мешканка Попівки Кіровоградського району наїлися зібраних у лісі грибів, після чого їм стало зле і вони вимушені були звернутися до центральної районної лікарні.

Про це йдеться у повідомленні обласного лабораторного центру, текст якого має «УЦ».

Грибників госпіталізували, їм встановили попередній діагноз: отруєння дикорослими грибами. Стан важкості – середній.

У лабораторному центрі наголошують, що аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить: більшість отруєнь обумовлені вживанням саме отруйних пластинчастих грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково приймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Симптомами отруєння блідою поганкою є раптова поява частого і бурхливого проносу жовто-зеленого і глинисто-зеленого кольорів, який через кілька годин стає слизовим або водянистим, іноді з домішками крові. Багаторазова блювота, сильна спрага, яка не втамовується, а прийом води знову викликає блювотні спазми.

Далі на тлі повної інтоксикації організму настає період уявного одужання, саме в цьому і полягає небезпека для людини. Адже всі основні симптоми зникають, і самопочуття швидко поліпшується. Деякі люди вважають за краще відкласти відвідування лікаря. Проте у той же час відбувається порушення функції печінки та абсолютно раптово на тлі сонливості розвивається колапс і настає смерть.

Клікайте – відкриється у новій вкладці