Вогонь, вода й пластикові труби

14:39
1806
views

Мешканців і гостей обласного центру не могла не зацікавити підвищена активність будівельників у сквері прямісінько біля пам’ятника артилерійській установці «Катюша», яка стоїть на в’їзді в місто поблизу «нового» автовокзалу. Сюди завезли велику кількість будівельних матеріалів, труб великого діаметру, пригнали важку землерийну техніку. Але «Катюші» ніщо не загрожує, і відкривати вогонь вона не буде, бо мова йде про масштабну реконструкцію водогону, який забезпечує питною водою половину міста.

 

Про це на спеціальній прес-конференції розповіла керівник Кропивницького водопровідно-каналізаційного господарства ОКВП «Дніпро – Кіровоград» Валентина Давидчук.

Власне, роботи, які розпочинаються в «Катюшиному» сквері, – це продовження масштабних робіт по реконструкції магістральних мереж водопостачання міста. Валентина Миколаївна повідомила, що за кошти програм Світового банку в Кропивницькому вже практично закінчено реконструкцію таких масштабних ділянок магістральних водогонів, як Холодні ключі – Масляниківка, де проведено заміну на пластик 14-ти кілометрів стального водогону діаметром 500 мм і вартістю майже 23 мільйони гривень. Водогін було прокладено в 1987 році, тому амортизація обладнання складає 100%. Протягом місяця буде вестися підготовка до перепідключення заміненої ділянки в діючу мережу. Паралельно ведуться роботи по заміні каналізаційного колектора по вул. Братиславській, поблизу військової частини, який на сьогодні працює лише на 10% пропускної спроможності. Складність полягає в тому, що колектор змонтовано майже 50 років тому на глибині 6 метрів, тому проведення земляних робіт уповільнюється через необхідність вивезення грунту й повернення його в траншею після закінчення робіт. З необхідних 500 метрів труб на сьогодні замінено 100 метрів. За рахунок використання насосів каналізація в районі обслуговування колектора функціонує нормально, тож населення не відчуває ніяких незручностей. Вартість робіт складає близько трьох мільйонів гривень.

Але наймасштабніші роботи по заміні магістрального водогону розпочинаються саме біля «Катюші», де розташована запірна арматура водогону, який подає воду з водогону Дніпро-Кіровоград на місто. Діаметр стального водогону, прокладеного ще в 1977 році, складає 800 мм, а його довжина від вводу до берега річки Інгул через центр міста складає чотири з половиною кілометри. Цей водогін забезпечує водою центральну частину міста, Велику Балку, Катранівку і Кущівку, але роботи сплановані таким чином, що перерв у подачі води найближчим часом не передбачається. На першому відрізку робіт, від «Катюші» до перехрестя вулиць Сивашської та Лермонтова, заміна труб буде вестися відкритим способом, але прохід через автомобільну магістраль у районі автовокзалу буде здійснено методом так званого проколу, тобто – без розкриття поверхні та припинення руху транспорту. Роботи по вулиці Лермонтова будуть здійснюватися відкритим методом, але, щоб не створювати незручності для мешканців, грунт буде вивозитись і повертатися назад у траншею після заміни труб. За цей же час планується замінити запірну арматуру на водогоні з тим, щоб подальші роботи велися без припинення водопостачання. Зупинка водопостачання планується, але лише на добу чи півтори – після закінчення першого етапу робіт, тобто – не менше ніж через місяць. Про це буде оповіщено додатково. Після заміни труб по вул. Лермонтова заміна магістрального водогону буде продовжуватися без суцільного розриття траншеї методом введення пластикових труб діаметром 600 мм в труби старого водогону, діаметр якого складає 800 мм. Така технологія дозволяє обійтися без тривалого припинення водопостачання на частину міста. Під час виконання цих робіт водозабезпечення прилеглих районів буде здійснюватися за резервними схемами.

Таким чином, вже в цьому році планується прокласти пластикові труби по всій довжині цієї ділянки магістрального водогону, тобто по маршруту: вул. Кавалерійська – Братиславська – набережна Інгулу – Пашутинська – Єгорова – Чорновола – через склади Брайченка – Гайдара, аж до вулиці Партизанської. Обсяги дійсно серйозні, тому й вартість робіт складає 30,8 мільйона гривень. Тендер на проведення робіт виграв київський підрядник «КСМ Груп». Сертифіковані пластикові труби, якими буде здійснюватися водопостачання після заміни водогону, розраховані на тиск 16 атмосфер і мають гарантійний термін експлуатації більше 50 років, але фактично термін їх дії значно більший. Потрібно зазначити, що, окрім ремонту магістрального водогону, в місті постійно йде робота по заміні так званих квартальних водогонів зі швидкістю від двох до чотирьох кілометрів на рік, але це вже за кошти міського бюджету.

Заступник міського голови Олександр Грабенко попрохав активістів не турбуватися, що в ході проведення робіт біля «Катюші» буде викопано одну березу та кілька кущів. Все буде задокументовано, й пізніше зелені насадження будуть відновлені у повному обсязі, у відповідності з чинним законодавством і планом проведення робіт.

Фото Павла Волошина, «УЦ».