Все залежатиме від погоди

14:42
1209
views

Трохи дивно, але під час сезону осіннє-польових робіт 2019-2020-го кудись зникли переможні реляції урядовців і політиків типу «миздобули». Ті, хто звик приписувати собі заслуги аграрного сектору економіки, тихенько відійшли в тінь, «довіривши» фермерам самим виплутуватись із несприятливих погодних умов.

Як відомо, минулорічна осінь була надто скупою на дощі, тому сіяти довелося в практично суху землю. Далі була тепла та безсніжна зима, і це сприяло ще більшому зменшенню запасів вологи в грунті. Така погода місцями провокувала вегетацію озимих, яким до того ж дісталося й від шкідників. На початку квітня запаси продуктивної вологи під озимими оцінювалися на рівні 55-70 % від норми, потім в середині квітня ударили заморозки, які теж пошкодили посіви, а довершили справу суховії. Втім, офіційна інформація була стримано-оптимістичною: майже 90 % озимих оцінюються «з переважанням задовільного стану».

Але насправді ситуація значно гірша, деякі аналітики називають її критичною, особливо в південних областях України, причому до зони сільськогосподарського лиха віднесли й Кіровоградщину. Щоб з’ясувати дійсний стан речей в області, ми звернулися до фахівців, і потрібно сказати, що всі, з ким вдалося переговорити, були стриманими і навіть обережними в своїх оцінках.

Андрій Таровик, ПП «Шанс», Кропивницький район: «Озимі зимою трішки пошкодило, але відійшли, потім потрапили під заморозки весною, зараз все нормально, пройшли дощі, але холодно. Прогнозів не роблю, бо не дай Бог спеки градусів 35, тому вся надія на погоду».

Олександр Литвин, СФГ «Віталіна» і «Надія», Новгородківський район: «Дощі зміцнили озимі, бо була справжня катастрофа. Тепер волога з’явилася, але дуже холодно, особливо для кукурудзи. Заморозки вплинули на зернові, на ріпак, але з дощами стало краще. Будемо сподіватися на тепло та дощі, на те, що переживемо останні травневі заморозки. На що сподіваємось? Хто його знає, як буде з погодою, бо прогнози взагалі невдячні, а погодні – не точні».

Анатолій Болюк, ВСК «Колос», Компаніївський район: «Все, що запланували, посіяли. Частково пропав озимий ячмінь, озимий ріпак пропав зовсім, а так – посіяли куку­рудзу, горох, ячмінь. Після дощів стало краще. Звичайно, зима вплинула».

Віктор Лапай, Центр сертифікації, Долинський район: «Нам гріх скаржитися на дощі, за половину травня випала місячна норма, але що зберемо – один Бог знає. Проводимо комплекс весняно-польових робіт, чекаємо тепла, працюємо та сподіваємось».

Олександр Павленко, ТОВ «Агротехнологія плюс»: «Кіровоградську область весняні заморозки накрили нерівномірно, особливо Новоукраїнський, Бобринецький, Кропивницький райони, знову ж таки, місцями, але ми постраждали серйозно, вегетативна маса по ріпаку пропадала двічі, відновлювалася, але не було дощів, потім дощі покращили справу, але стан посівів далекий від ідеального, все буде залежати від погоди. Але минулорічного врожаю не буде».

Ігор Семеняка, директор Інституту Степу НААНУ, с.Созонівка: «Якщо фермери дотримувалися технологій, то з озимими культурами все більше чи менше стабільно. Але в гонитві за прибутками багато хто сконцентрувався на соняшнику, а це поганий попередник для пшениці. Травневі дощі сприяли відновленню стану озимих і сівбі пізніх ярих. Запаси вологи 40 – 50 мм дають надію на своєчасні сходи в цілому по Кіровоградщині, але й погода підкидає сюрпризи».

Як бачимо, ми можемо розраховувати на сприятливий результат, особливо в порівнянні з Одеською областю, де за інформацією агронома Валерія Дубровіна пропало до 70 % посівів озимих. Такого лиха на Одещині не пам’ятають останні 60 років.

Разом з тим Мінекономіки прогнозує в Україні суттєве, але не критичне зниження урожайності – до 65-ти мільйонів тонн зернових проти рекордних 75-ти мільйонів тонн в минулому році. При цьому внутрішнє споживання становило чверть від вирощеного врожаю, що дозволяло експортувати 45-50 мільйонів тонн зерна.